Alpii si parfumul Mediteranei 2021

Elvetia

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București – Budapesta

         Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Verifică lista cu oraşele prin care tranzităm ţara. Ajungem în cursul serii la Budapesta. (Cazare în Budapesta).

 

 

  • Ziua 2. Budapesta - Viena - Melk - Innsbruck

Plecam catre Viena, capitala Austriei, un important centru cultural al Europei vizitat anual de milioane de turiști din toate continentele. Admirând palatele (nici o altă capitală a lumii nu are atâtea), monumentele, vizitând  cele mai importante muzee, colindând străduțele romantice din centrul orașului, ascultând muzica ce se revarsă pretutindeni, vei reuși să uiți de stress-ul cotidian, să te întorci în timp și mai ales, să te identifici cu ceea ce a avut mai frumos lumea de altădată: acea atmosferă idilică, specific vieneză, care încă s-a mai păstrat.

Continuăm incursiunea admirănd clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale într-un scurt tur panoramic din autocar amintind: Roata Mare din Prater, Sediul ONU, Turnul Dunarii, Ringstrasse, Opera, Palatul Hofburg, Piata Maria Tereza, Parlamentul, Burgtheater, Primaria, Universitatea.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Viena este faimoasă pentru restaurantele și cafenelele a căror finețe o întâlnim rar în alte locuri. Prima cafenea s-a deschis aici încă din 1685, la început ca loc de degustare a faimoasei băuturi turcești, care se comanda după culoare. Chelnerul prezenta o tăblie vopsită în 20 de dungi numerotate, fiecare corespunzând unui anume tip de cafea. Nu ezitați să treceți pragul renumitei cafenele Schwarzenberg situată pe Kärntner Ring și să încercați specialități precum: “Kapuziner”- Cafea Mocca cu puțin lapte ; “Maria Theresia”- Cafea Mocca cu lichior de portocale sau “Wiener Eiskaffe”- înghețată de vanilie cu cafea Mocca și multă friscă

         Ne continuam drum spre Innsbruck cu o scurta oprire  la Abația Melk, ridicată în 1089 pe un deal stâncos ce tronează deasupra Dunării. Precum vechii nobili, ne retragem la Insbruck, capitala Tirolului austriac, un minunat oraș de la poalele Alpilor. Ne cazăm la un hotel din zona Innsbruck.

 

  • Ziua 3. Innsbruck – Linderhof  – Neuschwanstein

         Plecam spre Germania, oprind mai întâi la mică distanță de graniță, la Palatul Linderhof din Ettal. Așezat lângă Alpii Bavarezi, acesta este cel mai mic dar și cel mai somptuos palat al lui Ludovic II, singurul pe care a apucat să-l vadă terminat. Inspirat din Versailles, palatul are camere decorate cu pietre prețioase, iar dormitorul regal are un candelabru de 500kg, ținând nu mai puțin de 108 lumânări. Continuăm drumul pe graniță și ajungem la Neuschwanstein, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Un simbol al stilului romantic, palatul ne amintește de basmele copilăriei, fiind o sursă de inspirație pentru castelul Frumoasei din Pădurea Adormită de la Disneyland. Cazare la hotel in zona Dornbirn.

 

  • Ziua 4.  Cascada Rinului – Zurich  – Lucerna – Liechtenstein

               Elveția, ne asteapta! Urmam malul lacului Konstanz si ajungem in orașul Sankt Gallen, capitală a cantoanelor de est. Este un loc încărcat cu istorie și cultură locală, unde principala atracție este renumita Abația Benedectina, un sit protejat trecut în patrimoniul UNESCO, cu superba sa bibliotecă în stil rococo. De aici, autocarul ne va duce spre granița cu Germania, unde vom admira Cascada Rinului, cea mai mare și printre cele mai frumoase cascade din Europa. Ne continuam traseul nostru si ajungem in Zurich, cel mai mare oraș al Elveției și unul dintre cele mai vii din Europa. Având o scenă culturală foarte activă, Zurich este una dintre destinațiile europene preferate de tineri și de cei care caută distracție, dar și un centru recunoscut de artă contemporană. Putem vizita Kunsthaus, printre cele mai mari galerii de artă din Europa, biserica Fraumunster (cu vitraliile remarcabile ale lui Marc Chagall), Grossmunster (catedrala protestanta,      fondata de Carol cel Mare),  sau Muzeul Ceasurilor Beyer.

Moment de răgaz (timp liber):

         Muzeul Ceasurilor Beyer nu este chiar unul obișnuit, căci elvețienii impun pretenții mari când e vorba despre ceasuri. Găsim aici una dintre cele mai mari colecții de ceasuri din lume, atât contemporane, cât și foarte vechi, cu exponate din 1400 î.Hr. și până astăzi, de la ceasuri cu pendul, până la ceasuri automate de mână, de la modele clasice, până la prototipuri.

         Următoarea oprire este Lucerna, un oraș situat pe malul Lacului celor 4 Cantoane. Cu un centru vechi medieval bine conservat, cu alei de piatră inundate de sunetul muzicii, cu căsuțe colorate, poduri de piatră și promenade pe malul râului, orașul este de un romantism fantastic, accentuându-se odată cu lăsarea serii. Vizitam orasul pornind la pas si admirand Kapellplatz, Primaria, St Peterskapeele, Kapellbrucke, Wasserturm

Ultimul punct al vizitei noastre este Liechtenstein, printre cele mai mici state din Europa, dar și printre cele mai bogate. Capitala Vaduz tronează în munți cu al său castel singuratic, care deși nu poate fi vizitat merită văzut măcar din exterior. Întoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Dornbirn.

 

  • Ziua 5. Interlaken – Berna – Montreux – Lausanne

         Ne continuam aventura noastra elvetiana si ajungem in Interlaken, orașul dintre lacuri, după cum numele său o spune. Situat între lacurile Thun și Brienz, dar și între munți, mai exact vârfurile Eiger, Monch și Jungfrau, orașul reprezintă poarta spre fabuloasa regiune Jungfrau, cea mai râvnită destinație elvețiană pentru căutătorii de aventuri în aer liber și sporturi extreme. Ne indreptam apoi spre Berna, capitala Elveției, orașul străbătut de râul Aare, a cărui apă are culoarea azurului. Găsim aici aceeași frumoasă arhitectură medievală cu care Elveția ne-a obișnuit, alături de muzee și galerii de artă, dar și de case memoriale unde au trăit locuitori faimoși, unul dintre ei fiind Einstein. Incepem turul de oras si admiram Primaria, Marktgasse si Kramgasse, Catedrala Sf Vicentiu.

         Deplasare spre Montreux, un orășel șic din munți unde numeroși artiști s-au oprit de-a lungul timpului pentru a-și împrospăta inspirația. Castelul Chillon de pe malul Lacului Geneva, promite și el să ofere inspirație oricui îi trece pragul. Orașul vecin Lausanne, considerat varianta mai distractivă a Genevei, oferă același tablou de basm, contrastând însă prin energia și vitalitatea specifică unui veritabil centru universitar. Aici găsim și sediul Comitetului Olimpic Internațional și Muzeul Olimpic. Seara ne vom caza în zona Bellegarde

 

  • Ziua 6.  Geneva - Chamonix – Aosta - Torino

         Astăzi ajungem la Geneva, al doilea oraș ca mărime al Elveției. Este orașul cu cele mai multe sedii de instituții internaționale, între care amintim Organizația Mondială a Comerțului, Organizația Mondială a Sănătății, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, dar și faimosul centru de cercetare CERN și acceleratorul său de particule. Conservatorul din Geneva deține poate cea mai frumoasă grădină, nu alta decât Grădina Botanică a orașului, care, pe lângă cele 12.000 de specii de plante, include și un parc al animalelor.  Incepem turul nostru in Geneva admirand: Catedrala St Pierre, Place Neuve, Maison Tavel, Primaria, sediul ONU. Pentru cei energici și fără rău de înălțimi am pregătit si o oprire in Chamonix, taramul stancilor vesnic inzapezite. Daca vremea  permite se urca din Chamonix la cea mai inalta statie de telecabina din lume , Aguille du Midi 3777 m.

Continuăm aventura admirând superbele peisaje și fară a simți timpul ce se scurge ajungem în Aosta, capitala și principalul oraș al regiunii al cărui nume îl poartă, o regiune in care privelistile naturale incredibile se intalnesc cu monumentele romane si medievale bine pastrate, cu bisericile, castelele si traditiile locale, precum si cu o gastronomie delicioasa. Fondat de romani ca oraș fortificat (Augusta Praetoria Salassorum) pentru a se opune avansului barbarilor spre câmpia Padului, Aosta și-a păstrat importanța și în timpul Evului Mediu. Admirăm vechea parohie Santa Maria, cu baptisteriul sau antic și catedrala orasului. De asemenea, impresionant este și Teatrul Roman (Teatro Romano), înălțat în sec. I î.Chr., la câteva decenii după fondarea orașului, cu a sa fațadă, înaltă de 22 metri. Pornim din nou la drum cu destinația Torino, unde rămânem peste noapte.

 

  • Ziua 7.   Torino - Genova – Portofino

Facem cunoștință cu Torino și cu istoria sa fascinantă, care ni se dezvăluie la fiecare pas pe care îl facem pe bulevardele largi sau sub arcadele somptuoase ale acestui oraș elegant. Prima capitală a Italiei moderne și fostă reședință a Casei de Savoia, Torino este cunoscut astăzi pentru numeroasele sale galerii de artă, parcuri și grădini, teatre, librării, muzee, biserici, piațete, cafenele restaurante. Aici ne vom delecta cu Palatul Regal, amplasat în uriașa Piazza Castello, care, alături de alte 13 reședințe ale Casei de Savoia, face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Admiram Domul San Giovanni cu celebrul Giulgiu din Torino, Palazzo Madama si simbolul orasului Mole Antnelliana, candva cea mai inalta cladire din lume. Din Torino, ne continuăm traseul spre Genova, capitala Liguriei, unde ne oprim pentru o vizită scurtă, însă suficientă pentru a face cunoștință cu magia acestui port istoric, punct de plecare al miilor de expediții pe mare de-a lungul secolelor. Remarcăm Vechiul Port, Centrul istoric cu labirintul său de străduţe înguste, Catedrala San Lorenzo, Palatul Ducal şi casa lui Cristofor Columb.

Astazi va propunem o incursiune într-un paradis al simțurilor: vom vizita Portofino, faimoasă stațiune așezată la poalele Apeninilor Ligurici și pe malul însorit al Mediteranei (excursie optionala). După câteva ore petrecute în acest minunat orășel vom înțelege de ce Portofino a dat numele mai multor parfumuri celebre (din care amintim ”Escale à Portofino” al casei Dior sau ”Neroli Portofino” semnat de Tom Ford) și de ce una dintre melodiile nemuritoare cântate de Dalida s-a numit chiar ”I Found my love in Portofino”. Greu se poate pune în cuvintele încântarea pe care o simți atunci când privești valurile albastre ale Mediteranei, când te plimbi prin grădinile luxuriante și atât de romantice ale mănăstirii medievale San Girolamo, când savurezi o cafea în Piazzetta din centrul orășelului, privind casele zugrăvite în culori pastelate și colinele înverzite care apără golful Portofino. Farmecul acestor locuri, este completat de bucătăria rafinată a regiunii Liguriei și nenumăratele itinerarii culturale și naturale, care fac din acest colț al Golfului Tigullio o destinație ideală în orice moment al anului.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Plimbati-va pe străzile din Portofino, vizitând totodata și atelierele artizanale unde femeile din oraș lucrează sofisticat cu modele elegante de dantelă de bobină.

Trebuie să degustați neapărat o rețeta tipică loclui - "Lasagna di Portofino". Dar, înainte de asta, puteți gusta la aperitiv o foccaccia genoveză și savura un pahar deGiancu de Purtufin, un vin care combină mai multe soiuri de struguri ale regiunii și este produsă numai local.

Ne intoarcem in Genova. Cazare la hotel in zona Genova – Savona.

 

  • Ziua 8.  Coasta de Azur – Monaco, Nice, San Remo

         Program liber sau excursie optional ape Coasta de Azur. Deplasare spre Monaco unde, după ce admiram Palatul Princiar, parcurgem traseul curselor de Formula 1 între Port şi faimosul Cazino. Urmează Nice pentru o plimbare pe Promenade des Anglais, iar la întoarcere, oprire în San Remo, replica staţiunilor exclusiviste în "varianta” italiană. Cazare în zona Genova - Savona.

 

  • Ziua 9.    Genova – Milano - Padova

         Astăzi ne așteaptă noi aventuri: ne despărțim de Genova și ne îndreptăm spre Milano pentru o vizită în inima capitalei financiare, comerciale și industriale a Italiei. Autocarul ne lasa in apropierea zidurilor Castelulul Sforza, o fortareata din caramida rosie cu turnuri inalte si ziduri de aparare. Astazi aici isi au sediul patru muzee: galeria de arta si muzeul de arte frumoase considerate principalele atractii, celelalte doua muzee fiind mai modeste, cuprinzand instrumente muzicale si exponate arheologice. 

Ne indreptam la pas spre Piazza del Duomo, unde admirăm Domul din Milano. A fost și rămâne una dintre cele mai spectaculoase catedrale gotice din Europa. O adevărată paradă a modei și a frumuseții mediteraneene ni se dezvăluie. Italienii sunt frumoși, indiferent de vârstă. Îi admirăm cum circulă pe scutere, pe biciclete în timp ce ne răsfățăm cu un pic de shopping în Galeriile Vittorio Emmanuele.

Ne continuam traseul nostru pietonal pana la Piazza della Scala, de unde avem ocazia sa admiram frumoasa cladire a Operei. Inaugurata in 1778, cladirea si-a luat numele de la biserica aflata pe acel loc, desi mare parte din aspectul actual dateaza din  1946, cand a fost redeschisa, dupa ce suferise distrugeri mari in timpul razboiului.

Moment de răgaz (timp liber):

         Arunca o privire in lojele teatrului  si admira interiorul somptuos si candelabrele uriase. Ar trebui sa vizitezi Museo Teatrale alla Scalla, care este un colt al teatrului, ce contine amintiri din lumea operei, costume, portrete si jobenul lui Verdi.

                    Dupa ce ne-am incarcat cu multe amintiri frumoase din capitala Lombardiei pornim spre Padova unde pasii ne sunt purtati spre centrul orasului. Aici admiram Basilica di Sant’Antonio, locul unde este inmormantat Sf. Anton de Padova, unul dintre cei mai venerati sfinti ai Italiei. Tot aici vedem o capodoperă a lui Tiţian care prezintă în fresce viaţa Sfântului Anton. Seara cazare hotel in zona Padova,

 

  • Ziua 10.   Padova – Ljublijana - Zagreb

         Dupa un mic dejun sățios ne luăm la revedere de la Padova și de la Italia și ne îndreptăm spre Ljubliana.  Pornim împreună să vedem cu ochii noștri cum se integrează istoria    într-un prezent vibrant și viu. Căci te uimește verdeața orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasă. Destinația noastră este Castelul Ljubljana, care se înalță pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta datează din secolul al XV-lea și aspectul său impunător îi trădează rolul istoric de fortăreață, cazarmă și reședință regală. Verifică bateriile aparatului de fotografiat sau bazează-te pe camera telefonului, la alegere. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa specială reuneșete, de fapt, un grup de trei poduri care leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este animată de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc aici să facă fotografii demne de pus în ramă!

 

Moment de răgaz (timp liber) :

Preparatele tradiționale sunt parte din mândria locului, căci în Ljubljana vei mânca un strudel uimitor, vei gusta brânzeturi rafinate și îți vei stinge setea cu bere locală. Slovenii se laudă cu apicultura și au nenumărate soiuri de miere. Așa că dacă te gândești să aduci un suvenir pentru cei dragi, acum este momentul să te aprovizionezi cu miere parfumată.

         Pornim apoi spre Zagreb. Situat în nordul Croatiei, acesta a rezistat eroic atacurilor turcesti (între secolele XIV și XVIII) dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credința puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și aria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizita noastră, vedem ambele pespective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piaţa Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea, dar și partea modernă, vibrantă pe care o simți în Piaţa Centrală Zrinjevac – numită oficial Trg Nikole Šubića Zrinskog. Ne indreptam catre hotelul nostru din Zagreb pentru cazare. Ne odihnim si ne pregatim de o noua aventura pentru urmatoarea zi.

 

  • Ziua 11.    Zagreb - Belgrad

               Azi ajungem în Belgrad, un oraș care s-a ridicat pe vechea Cetate Singidunum, fondat de un trib celtic  și transformat de romani într-un centru de apărare la granița imperiului. Cetatea se află în Parcul Kalemegdan, un spațiu ce se întinde până la malurile Dunării și ale Râului Sava. În Parcul cetății zărim: Poarta Zindan, Poarta lui Despot, Fântâna Romană, Biserica Ruzica, Monumentul Recunoștinței Franceze și Turnul cu Ceas. Ieșim din Kalemegdan şi ne îndreptam spre Catedrala Ortodoxă Arhanghelul Mihail, construită la ordinele domnitorului Milos Obrenovic, în 1837. În apropiere se afla Palatul Prinţesei Ljubica. Mergem pe artera pietonală Kneaz Mihajlov, faimoasă pentru cafenelele și magazinele en vogue. Aici găsim un oraș vibrant, plin de viață și istorie, cu edificii civile în stil neoclasic sau baroc ce poartă amprenta Habsburgică de sec. XIX. În Piața Republicii admiram Muzeul Național şi Teatrul Naţional, apoi  intrăm în Skadarlija, cartierul boem al Belgradului, corespondent al  celebrului Montmartre din Paris. Aici, odinioară își făceau veacul scriitori, artiști și actori. Câteva dintre localuri mai primesc și astăzi oaspeți, Dva Jelena, Zlatni Bokal și Tri Sesira. În cârciumi, notele muzicale readuc atmosfera de început de secol XX, cu chansonette sau folk, jazz și clinchet de pahare, acompaniate de o animație veselă și voci petrecărețe.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Așa cum grecii au tavernele, francezii bistrourile, sârbii se mândresc cu ale lor “kafana”, locul ideal pentru o experiență gastronomică autentică sârbească. Meniul e variat, însă trebuie sa gustati  o plejskavica, un fel de burger de vită condimentată și prăjită la grătar, stropită cu sosul delicios de kaimak, servită cu chifle proaspete, verdeață, ceapă și legume după plac. Alternativa poate fi cevapi (un soi de mititei sârbești) la grătar care îți lasă gura apă. Așa că, să aveți poftă! Prețurile sunt modeste iar mâncarea delicioasă și porționată cu generozitate.

Vizităm cea mai impunătoare catedrală ortodoxă din Balcani, Catedrala Sf. Sava, incendiată de către turci în 1595 și reconstruită în secolul XIX. Cazare în Belgrad.

 

  • Ziua 12.  Belgrad - București

După micul dejun, lasăm apoi în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant.