Bosnia & Herţegovina – Carari idilice 2021

Serbia-Croatia-Muntenegru

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. Bucuresti – Belgrad

         Ne imbarcam in autocar la ora 6.30 dimineaţa din Autogara Centrala - Bucuresti si plecam pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sarbului, delectandu-ne inca de pe teritoriul romanesc cu primele savori sarbesti. Trecem Dunarea la Porțile de Fier si continuam drumul pe malul sarbesc al fluviului, pana la Cetatea Golubaț. Aflata la 4 km de localitatea omonima, cetatea se inalța spectaculos pe stancile inalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se in apele line ale Dunarii. Ajungem dupa-amiaza tarziu in Belgrad, si ne ramane timp sa facem un scurt tur de oras. La inceput, ne incearca un puternic sentiment de déjà vu: aceleasi cladiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate in stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimba si putem sa admiram cladirile si monumentele istorice imbaiate in lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rand: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Prinţesei Ljubica, artera pietonala Kneaz Mihaljov. Ne indreptam spre hotel pentru cazare.

 

  • Ziua 2. Belgrad - Oplenac - Mokra Gora - Sarajevo

       Revigoraţi si energizaţi duaa micul dejun si cafeaua aromata, ne ocupam locurile in autocar si ne pregatim de o zi memorabila. Prima noastra oprire este la Topola un loc incarcat de funebra istorie a monarhiei din Serbia. Aici se afla Biserica Sf Gheorghe in a carei cripte se odihnesc cei mai importanţi regi si membri princiari ai dinastiei Karadjordjević. Interiorul edificiului in stil           neo-bizantin impresioneaza prin bogaţia culorilor din fresce, mozaicul superb si coloanele albe de marmura. Plecam cu satisfacţia ca nu am ratat, poate cea mai emblematica atracţie turistica a Serbiei, cel puţin asa ne spun localnicii. Dupa Oplenac drumul nostru se indreapta spre orasul Mokra Gora. N-am fi insistat asupra acestui orasel, dar nu ne-ar fi iertat-o nimeni din grup sa ajungem atat de aproape de Drvengrad, unde au fost amenajate decorurile pentru turnarea filmului Zivot je Cud” (Viaţa e un miracol) regizat de Kusturica.

Si-acum, chiar putem spune ca am vazut tot ce era mai important in Serbia. Drum liber in faţa, in autocar avem de povestit, de schimbat impresii si de temperat nerabdarea de a vedea alte meleaguri de poveste. Ajungem in curand in Sarajevo, capitala statului              ex-yugoslav Bosnia si Herţegovina. Cazare in Sarajevo.

        

  • Ziua 3. Sarajevo

      Ne trezim si avem o zi intreaga sa exploram sufletul Bosniei. Sarajevo ni se dezvaluie indraznet, dupa ce a trecut printr-o restaurare complexa dupa razboiul devastator intre 1992-1996. Cafenelele primitoare si magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomana imprimata de alungul timpului de negustorii turci. La sud si la nord, cartierele de pe dealuri sunt presarate cu case bosniece cu acoperisuri rosii si minaretele nenumarate ce par sa atinga muntii din apropiere. Vei avea sansa sa admiri panorama care se vede de la antica Fortareata alba, inainte de a te reintoarce in oras, in locul unde a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand, in 1914 si la Stadionul Olimpic. Atractia principala este reprezentata de Muzeul Tunelului, acolo unde, in anul 1993, locuitorii au sapat un pasaj subteran, lung de 792 de metri, care a devenit calea unica de aprovizionare a orasului asediat.

                    Cartierul Ilidza, cu minunatul sau parc Vrelo Bosne, e ca o padure, plin de copaci seculari si strabatut de raul Bosna, ce izvoreste din muntii care se zaresc in peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o asezare numita Aquae Sulphurae, intemeiata de romani. Rate si lebede se scalda in voie, pe muzica delicatelor cascade care impanzesc locul. O plimbare cu trasura pe aleile parcului (optional) ne va da ocazia sa admiram cladiri traditionale din perioada de ocupatie austro-ungara.

Moment de ragaz (timp liber):

         Mancarea bosniaca este un amestec echilibrat intre bucataria vestica si cea estica, iar cafeaua poate fi considerata inima vietii sociale. Este tare, dar cu o finete aparte, se prepara in vase din cupru denumite dzezva si ritualul presupune sa o amesteci si sa o torni singur in cana fildzan dupa ce este trecuta printr-o sita. Nu uita ca gustul este pus in evidenta de cuburi de zahar sau o bomboana traditionala!

Maiestria artizanilor din Bosnia si Hertegovina este foarte greu de egalat. Isi vindem un pont! In Sarajevo, in piata de langa Bascarsija, poti cumpara un stilou unicat realizat manual din gloantele razboiului de acum 20 de ani.  Ne intoarcem la hotel. Cazare in Sarajevo.
 

  • Ziua 4. Sarajevo – Blagaj – Mostar

         Centrul comercial al Hertegovinei de secole, Mostar are o arhitecura otomana perfect conservata. Vizitam celebrul sau Pod Vechi peste raul Neretva, ridicat in secolul al XVI-lea. Mergem in Blagaj si vedem Blagaj Tekke, o moschee musulmana ridicata pentru practicantii cultului Dervish.

 

Moment de ragaz (timp liber):

Pregatiti-va aparatele foto sau telefoanele. Desi Bosnia si Hertegovina nu are o suprafata mare, castiga detasat la capitolul cascade cu ape turcoaz, vai splendide si peisaje montane unice. Drumetia de o ora pana la Fortul Blagaj merita tot efortul, deoarece fotografiile panoramice pe care le veti face sunt de neuitat. Raul Buna curge dintr-o pestera aflata sub o stanca verticala de 200 de metri si creeaza sclipiri magice in apa extrem de limpede.

         Timp liber in Mostar. Cazare la hotel in zona Mostar.

 

  • Ziua 5. Mostar – Medjugorje

        Plecam spre Medjugorje, al carui nume se traduce „intre munti” si care este binecuvantat cu o clima mediteraneana blanda. Orasul a devenit in 1981 loc de pelerinaj dupa ce Fecioara Maria ar fi aparut in fata mai multor copii. Ne intoarcem la Mostar si avem timp liber. Cazare la acelasi hotel din zona Mostar.

 

  • Ziua 6. Dubrovnik - Perast - Kotor – Cetinje

       Plecam spre Croatia, ajungem dupa-amiaza la Dubrovnik si patrundem in interiorul cetatii cu strazi albe din calcar si cladri baroce impunatoare. Orasul Dubrovnic a fost intemeiat in secolul al XVI-lea, adapostind in portul sau o flota comerciala recunoscuta timp de secole in intreaga lume. Intram animati de o curiozitate… De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare?  De indata ce pornim la pas prin vechiul oras, gasim si raspunsul: scenografia e perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste cladiri venetiene si vile elegante cu influente baroce strajuiesc stradutele pavate cu piatra cubica. Avem motiv sa ne oprim la Biserica Franciscana cu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niste magneti fortareata Lovrijenac si Minceta. Mergem pe Stradun – principala artera pietonala din cetate, si vedem alte vestigii ale gloriei acestui oras-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orasului, Biserica Sf. Vasile, Manastirea Dominicana, Portul vechi si Fortareata Ravelin. Admiram Catedrala din Dubrovnik - cu o istorie interesanta - o impresionanta bazilica bizantina a carei re-constructie in sec. XII ar fi fost finantata de insusi marele rege cruciat Richard Inima de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumparaturi, pentru a savura o cafea si admira peisajul citadin. 

            Drumul pana la orasul venetian Perast din Muntenegru, prin superbul Fiord Kotor, pare desprins dintr-un film. Timp liber in Perast. Va propunem optional o plimbare cu barca  pana pe Insula Ostrov unde vizitam biserica Gospa od Škrpjela -„Fecioara de pe stanci” , unde se rugau marinarii inainte de a pleca pe mare.  Facem un tur al frumosului Kotor, unde trecutul si prezentul coexista armonios. Ne plimbam printr-un labirint medieval de muzee, biserici, palate venetiene, care-ti va pune sangele in miscare. Vizitam Catedrala Sf. Tryphon, un monument arhitectural si istoric din secolul al V-lea. Plecam spre Cetinje, unde innoptam.

 

  • Ziua 7. Cetinje – Canionul Tara – Belgrad

       Servim micul dejun si pornim la drum. Vizitam Cetinje - capitala istorica a Muntenegrului. Prin arhitectura sa urbana este o reflexie si totodata subiect de reflecţie a istoriei tumultoase a acestui stat ex-yugoslav. Ne oprim la manastirea construita in 1484 si la Palatul Regelui Nicolae. Apoi ne continuam plimbarea pe korzo, promenada orasului, o zona pietonala animata de artisti de strada, terase cochete, cafenele moderne, aflate in preajma Academiei de Arte. Admiram resedinţa prezidenţiala, apoi ne indreptam spre Biserica Ćipur ridicata pe fundaţia vechii manastirii Crnojević din secolul al XV-lea. Noua manastire, ridicata in 1701 pastreaza moastele Sf. Ioan Botezatorul si o bucata din Crucea Sfanta. Cetinje ne surprinde placut, fiind un oras cu o mostenire culturala unica, cu oameni care par sa pretuiasca viaţa asa cum o faceam si noi nu demult, in tihna. Plecam oarecum nostalgici spre Belgrad. Seara sosire si cazare in Belgrad.

 

  • Ziua 8. Belgrad – Bucuresti

 Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumul cu amintiri de nepreţuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.

A

B

C

D

PELLERIN   PLUS

BEST DEAL

Reducere 70 €

PROMO

Reducere 50 €

STANDARD +

Reducere  25 €

272

+ 95 € (transport autocar/minibus)

202

+ 95 € (transport autocar/minibus)

222

+ 95 € (transport autocar/minibus)

247

+ 95 € (transport autocar/minibus)

pret de persoana in camera dubla

  • Oferta valabila pentru primele locuri in autocar, incepand cu bancheta a doua;
  • GRATUIT -PELLERIN CLUB CARD.
  • Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenţa turistica locala);
  • ATENŢIE!   LOCURI LIMITATE!

 

  • Oferta valabila pentru ultimele locuri in autocar;
  • Nu se accepta modificari sau anulari.
  • Nu se cumuleaza cu alte reduceri;
  • ATENŢIE!   LOCURI LIMITATE!

 

  • Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenţa turistica locala);
  • Nu se cumuleaza cu alte reduceri;
  • ATENŢIE!   LOCURI LIMITATE!
  • Oferta este valabila pana la 01.09.2020.
  • Tarif disponibil si in varianta de transport individual (include serviciile de cazare si asistenţa turistica locala);
  • Nu se cumuleaza cu alte reduceri;

 

suplimente&reduceri

  • Supliment de single 125 €
  • Reducere a 3-a persoana in camera  15 €.
  • Reducere copil  6-12 ani  - 20 €,  pentru cazare in camera dubla cu 2 adulţi