Cipru de NORD– Insula Afroditei Senior Voyage 2021

Cipru

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

Cipru – sau „Stâncile Afroditei” – este fermecătoarea insulă din Marea Mediterană ce a sedus și a inspirat generații întregi prin farmecul istoric și plajele minunate cu nisip fin și ape limpezi, mai ales datorită legendelor care spun că aici s-a născut zeița Afrodita. Numele insulei derivă din grecescul "arama", Cipru fiind considerat totodată și locul de naștere al civilizației grecești miceniene, cu 3000 de ani î.Hr. unde fenicienii, romanii, cruciații, francii, venețieinii și alți cuceritori și-au lăsat amprenta asupra obiceiurilor locale și au contribuit la istoria fascinantă a locurilor.

 

Moment de savoare:

Halloumi este cel mai faimos preparat din Cipru, constând în niște turte preparate din brânză de oaie și de vacă, rumenite pe grătar și aromate cu mirodenii. Acest preparat este servit adesea cu felii de pepene proaspăt.

 

Top atracții:

  1. Plaja Nissi cu nisipul ei alb și fin și apele turcoaz ale Mării din Agia Napa, este cea mai faimoasă plajă din Cipru. Și pe bună dreptate, Nissie este de o frumusețe rară. Este o plajă liniștită, ideală pentru familiile care au copii, datorită apelor liniștite și de mică adâncime. Totuși, o plajă atât de frumoasă poate deveni foarte aglomerată în timpul verii.
  2. Castelul Sf. Hilarion – aflat printre cele mai frumoase ruine Mediteraneene. Bastionul a inspirat multe legende, cea mai populară fiind legenda conform căreia acesta a fost construit de o regină a zânelor ce îi fermeca pe păstorii locali. Aflat pe culmea unui deal, castelul este o adevărată comoară pentru exploratorii pasionați, oferind și o priveliste panoramică asupra întregii regiuni.
  3. Masivul Troodos cu satele sale pitorești, pline de căsuțe tradiționale construite din piatră și străduțe pietruite, ce găzduiesc bisericuțe superbeși mănăstiri cu frescedin perioada medievală. Aceste locașe de cult au o mare importanță istorică, iar nouă dintre ele se află deja pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

 

PROGRAM – excursii optionale recomandate

 

  • Excursie in Güzelyurt

 

Durata: aprox. 7 ore

Facem o excursie în orașul Guzelyurt, ce include o varietate de atracții: Muzeul de Arheologie, Biserica St. Mamma și Saturday Bazaar in Guzelyurt, Soli Ancient City cu mozaicuri deosebite, orășelul istoric de cupru Lefke și patiserii locale cu rețete tradiționale. În funcție de sezon, se pot culege aici portocale și căpșuni, sau se poate face o baie răcoritoare într-o vizită la plajele Caretta, Green Sea Turtle sau Akdeniz Turtle.

Include:

  • Pranz (bauturile racoritoare disponibile la cost suplimentar);
  • transport cu aer conditionat;
  • Excursie in Bellapais & St. Hilarion
  •  

    Durata: aprox. 5 ore

    Bellapais și Sh. Hilarion ne conduc până „în adâncurile istoriei”, această excursie fiind ideală pentru cei ce își doresc să afle cât mai multe. Incursiunea noastră începe cu o vizită la Castelul St. Hilarion, construit în secolul al VII-lea (principala sursă de inspirație a lui Walt Disney în crearea castelului din animația Albă ca Zăpada). Vom avea oportunitatea de a observa o priveliște încântătoare pe linia de coastă Kyrenia, la aproximativ 732 metri altitudine, apoi oprim în satul istoric Bellapais, pentru a admira Abația Bellapais, considerată o capodoperă a arhitecturii Gotice. Aici si-a petrecut câțiva ani din viață Lawrence Durell, autorul cărții „Bitter Lemons of Cyprus”.

     

  • Excursie in Kyrenia – Plimbare cu catamaranul
  •  

    Durata : aprox. 9 ore

    O excursie pentru cei cu simțul aventurii. Navigăm spre Kyrenia Harbour, unde vom descoperi frumusețea și misterele insulei direct din Marea Mediterană. Ancorăm în dreptul faimoasei plaje Escape din vest sau Acapulco din est, în funcție de condițiile meteorologice. Facem o oprire pentru o baie răcoritoare și câteva momente de relaxare la plajă. La bordul navei sunt servite gustări, iar personalul vasului are grijă ca fiecare turist să se bucure de priveliștea mirifică și valurile din care a luat naștere frumoasa Afrodita. După orele prânzului vom înota în apele cristaline ale mării, iar după-amiaza vom porni într-o călătorie relaxantă înapoi către Portul Kyrenia.

     

  • Excursie in Karpass Peninsula
  •  

    Durata: aprox. 10 ore

    Ajunși aici, vom face o primă oprire în satul tradițional pescăresc Bogaz unde musafirii se pot bucura de celebra cafea turcească sau de ceaiurile specifice regiunii. Se vizitează apoi fabrica de ulei unde se degustă pâine coaptă cu unul dintre cele mai bune uleiuri de masă – un gust de neuitat. Pentru a putea observa o priveliște încântătoare peste mare și reculegere într-un loc fermecat, se vizitează apoi Mănăstirea St. Andrew. Cei care iubesc să înoate și să facă plajă, se pot bucura aici de Golden Beach of Karpaz. Urmează o pauză în satul Dipkarpaz, unde grecii și turcii trăiesc într-o armonie deplină, iar satul moschee are o arhitectură pedestreala deosebită cu plăci de gresie albastră. Această excursie îmbină naturalețea insulei cu frânturi din instoria și cultura cipriotă.

     

  • Excursie in Famagusta
  •  

    Durata: aprox. 10 ore

    Avem ocazia să vizităm Mănăstirea St. Barnabas cu deosebitele “camere cu icoane” și Muzeul de Arheologie, precum și mormântul Sf. Barnabas și orașul antic roman Salamis. În această zonă vom putea afla mai multe și despre Biserica Ortodoxă Greacă. După prânz vom vizita celebrele ziduri ale orașului Famagusta (printre cele mai bine conservate din lume), Turnul lui Othello, unde Shakespeare și-a regăsit inspirația pentru a scrie piesa cu nume omonim (construit în secolul al XII-lea în perioada Lusignan), Catedrala St. Nicholas (Lala Mustafa Pasha Mosque) și apoi Varosha sau “Orașul fantomelor”. 

     

  • Excursie in Nicosia
  •  

    Durata: aprox. 5 ore

    Nicosia este un oraș deosebit și singura capitala divizată a Europei. În cadrul acestei excursii de o jumătate de zi, vom avea și o pauză de shopping de o ora. Nicosia a fot centrul a numeroase civilizații, cea mai veche denumire recunoscută fiind „Ledra”, încă din timpurile Assyriene. În perioada egipteană, denumirea orașului a provenit din îmbinarea numelui copilului regelui „Lefkos” și a soției sale „Sia” , rezultând denumirea „Lefkosia”. Cladirile gotice franceze, moscheele și bazarul, sunt câteva dintre obietivele misterioase încărcate de istoria locului. După ce Zidul Berlinului a căzut, Nicosia a ramas singura capitală divizată din lume. Principalele puncte de atracție ale Nicosiei sunt: The Green Line, Zidurile Nicosiei, casele Samanbahce, Moscheea Selimiye (Catedrala St. Sophia), Grand Bazaar (Bandabuliya) și Great Inn (Buyuk Han), Arasta Shopping Arcade și Lokmaci Gate. Turul include și pauze pentru shopping sau alte activități distractive.

     

     

  • Excursie gratuita pentru posesorii de card SV – Turul centrului vechi Kyrenia/Girne
  •  

    Durata: aprox. 3 ore

    In aceasta excursie veti avea oportunitatea sa observati  inima orasului Kyrenia cu al sau port fermecator, unde se afla mai multe shopuri si restaurante cu specific si aveti ocazia sa vizitati vechea cetate Girne/Kyrenia (intrarea in cetate nu este inclusa in pret).

     

  • Excursie gratuita – Vizita la Biserica Sf. Lazar si centrul orasului Larnaca
  •  

    Durata: aprox. 2 ore

     

    Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca a fost construită în secolul al IX-lea pentru a adăposti mormântul lui Lazăr din Betania. Potrivit tradiţiei, după ce Lazăr a fost înviat din morţi de către Hristos, de frica iudeilor acesta a venit în Cipru, unde avea să fie rânduit episcop de Kition de către Sfântul Pavel. Sfântul Lazăr a mai trăit în Larnaca timp de 30 de ani. În anul 890 au fost descoperite Sfintele sale Moaşte, iar în anul 901 acestea au fost mutate la Constantinopol de către împăratul Leon al VI-lea. Biserica Sfântului Lazăr este construită din piatră și măsoară 31,5 metri înălţime şi 14,5 metri lăţime. Are un pridvor cu portal deschis, ale cărui trepte coboară în incinta bisericii. Portalul păstrează inscripţii greceşti, latine şi franceze. În biserică se păstrează şase icoane bizantine aparţinând vechiului iconostas. Una dintre icoane îl reprezintă pe Sfântul Lazăr episcop, iar altă înfăţişează învierea lui Lazăr. Mai amintim icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată pe unul dintre pilaştrii nordici. Vom avea timp liber pentru o gustare și un moment de relaxare.