Croatia Experience 2020

Serbia-Croatia-Muntenegru

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

Ziua 1. București – Belgrad

Ne îmbarcăm în autocar la ora 6.30 dimineaţa din Autogara Centrală - București și plecăm pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului, delectându-ne încă de pe teritoriul românesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunărea la Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al Dunării, până la Cetatea Golubăț. Aflată la 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. În timpul vizitei, aflăm despre istoria tumultoasă a cetății și surprindem prin obiectivul aparatului foto panorama amețitoare de pe zidurile înalte. Seara sosire in Belgrad.

Ziua 2. Belgrad - Muntenegru

Micul dejun ne pregătește pentru un tur al unui oraș care are multe de povestit. Incepem asediul cu un scurt tur de oraș. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjà vu: aceleași clădiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rând: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Printesei Ljubica artera pietonala Kneaz Mihaljov. Plecăm la drum spre Muntenegru, cu destinația Kolašin, orașul răspândit pe malul stâng al râului Tara, situat la altitudinea de 954 m. Întreaga zonă este înconjurată de pădurea deasă de pini din Munții Bjelasica, fiind o stațiune destinată turismului montan şi recreativ, considerată un adevarat SPA în aer liber. Cazare la hotel în zona Kolašin.

Ziua 3. Parcul Durmitor – Canionul Tara – Podgorica – Cetinje – Budva

Mic dejun. Itinerariul nostru continuă cu vizita Parcului Durmitor și a Canionului râului Tara. Parcul Naţional Durmitor se află la 2.522 m altitudine aşa încât e bine să vă pregătiţi aparatele de fotografiat pentru cât mai multe cadre spectaculoase. Durmitor se află pe lista Patrimoniului UNESCO din 1980, împreună cu râurile Tara, Draga și Susica, ale căror canioane brăzdează Rezervația. Canionul Râului Tara este considerat un monument al naturii, cu a sa adâncime de peste 1300 m fiind al doilea ca mărime după Marele Canion din Statele Unite ! Pornim acum motoarele către Podgorica unde se face un scurt tur panoramic şi avem ocazia sa mai aflăm despre istoria locurilor. Obișnuiți deja cu peisajele montane spectaculoase, continuăm călătoria spre Cetinje - capitala istorică a Muntenegrului. Cetinje prin arhitectura sa urbană este o reflexie și totodată subiect de reflecție a istoriei tumultoase a acestui stat ex-yugoslav. Ne oprim la mănăstirea construită în 1484 şi la Palatul Regelui Nicolae. Apoi ne continuăm plimbarea pe korzo, promenada orașului, o zonă pietonală animată de artiști de stradă, terase cochete, cafenele moderne, aflate în preajma Academiei de Arte. Admirăm reşedinţa prezidenţială, apoi ne îndreptăm spre Biserica Ćipur ridicată pe fundaţia vechii mănăstirii Crnojević din secolul al XV-lea. Noua mănăstire, ridicată în 1701 păstrează moaștele Sf. Ioan Botezatorul şi o bucată din Crucea Sfantă. Cetinje ne surprinde plăcut, fiind un oraș cu o moștenire culturală unică, cu oameni care par să prețuiască viața așa cum o făceam și noi nu demult, în tihnă. Plecăm oarecum nostalgici spre Budva. Seara sosire si cazare la hotel in zona Budva.

Ziua 4. Budva – soare si plaja pe malul Marii Adriatice

Vom servi din nou un mic dejun copios pe meleaguri străine, unde zona de coastă a Muntenegrului oferă o privelişte minunată spre apele albastre ale Adriaticii! În prima parte a zilei va recomandam vizită in Budva, metropola turistică a Muntenegrului, oraş înfiinţat de greci în secolul al IV-lea î.Hr. și apoi fortificat în Evul Mediu. "Riviera Budva" se întinde pe aproape 21 de kilometri de la Trsteno la Buljarica, ca o pânză de 17 plaje care împrejmuiesc mica staţiune de la Marea Adriatică. Ne bucurăm de peisajele spectaculoase, iar odată ajunși în centrul istoric al Budva, pașii ne îndeamnă pe străduțele pline de viață, admirăm monumente istorice, Bisericile Sf. Trojica, Sf. Ivan, Sf. Bogorodica şi Sf. Sava, cea din urmă datând din 1143 d.H. Ne lăsăm ademeniți de atmosfera calmă a promenadei flancată de localuri și terase cochete, unde găsim și locul perfect pentru a savura o cafea și a schimba impresii cu ceilalți camarazi de drum. Ziua se încheie cu o cină plăcută pe malul mării sau cină la hotelul la care vom înnopta. Seara cazare la acelasi hotel din zona Budva.

Ziua 5. Budva – Fiordul Kotor - Dubrovnik

Suntem nerăbdători să pornim la drum şi ne îndreptăm către Fiordul Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume, deseori denumit "Fiordul Sudului", inclus pe lista Patrimoniului UNESCO din 1979. Oraşul Kotor, fortăreață navală venețiană între secolele XV-XVIII, este un adevărat monument în aer liber. Tot aici, păstrând tradiția de secole, localnicii ne fac poftă cu şunca uscată, măslinele amestecate cu rozmarin de munte şi ghirlandele de smochine uscate strânse cu frunze de dafin. Plecăm la drum spre orașul pe care Byron l-a descries drept Perla Adriaticii. Oraşul Dubrovnik a fost întemeiat în secolul al XVI-lea, adăpostind în portul său o flotă comerciala recunoscută timp de secole în întreaga lume. Intrăm animați de o curiozitate… De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare? De îndată ce pornim la pas prin vechiul oraș, găsim și răspunsul: scenografia e perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste clădiri venetiene și vile elegante cu influenţe baroce străjuiesc străduțele pavate cu piatră cubica. Avem motiv să ne oprim la Biserica Franciscana cu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niște magneți fortăreaţa Lovrijenac și Minceta. Mergem pe Stradun – principala arteră pietonală din cetate, și vedem alte vestigii ale gloriei acestui oraș-port: Biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al oraşului, Biserica Sf. Vasile, Mănăstirea Dominicană, Portul vechi şi Fortăreaţa Ravelin. Admirăm Catedrala din Dubrovnik - cu o istorie interesantă - o impresionantă bazilică barocă da cărei reconstrucție ar fi fost finanțată de însuși marele rege cruciat Richard Inimă de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumpărături, pentru a savura o cafea şi admira peisajul citadin. Celebrităţi ca Beyoncé, Roman Abramovici, Sir Roger Moore și Bob Geldof au fost zăriți pe aici, ba mai mult, orașul vechi din Dubrovnik a devenit o locație populară de cinema în ultimii ani. De exemplu, aici au fost filmate scene ample pentru Game of Thrones, Star Wars sau Robin Hood. Cazare la hotel în zona Dubrovnik - Trebinje.

Ziua 6. Dubrovnik – Ston - Korčula

Mic dejun. Timp liber la dispozitie in Dubrovnik. Opţional, vizitarea pitorescului oraşel medieval Ston, recunoscut pentru ca detine cel mai lung zid de piatră din Europa, lung de 5,5 km. Aici se regăsesc cele mai vechi fabrici de sare recunoscute în întreaga lume ce funcţionează şi în prezent după aceleaşi reţete de preparare ca în timpul romanilor, motiv pentru care localitatea mai este cunoscută şi ca “oraşul de sare”. Stațiunile Mali Ston, Hodilje, Luka și Duba ocupă o regiune de coastă unde localnicii au reușit să conserve farmecul rural tipic țărmului Adriatic.

Moment de răgaz:

Localnicii sunt foarte mândri de fermele de midii și stridii din zonă, și pe bună dreptate. Iar noi, ca să le dăm satisfacție, vom merge la una dintre aceste ferme ca să savurăm stridii proapspete și aromate, adevărate afrodisiace naturale recunoscute încă de pe vremea romanilor (ostrea edulis).

Următoarea oprire este pe insula Korčula, locul natal al marelui navigator Marco Polo si apreciată pentru frumuseţea pădurilor de pini, bogată în podgorii și plantații de măslini. Korčula este a șasea insulă ca mărime din Marea Adriatică, cu o lungime de aproape 47 km. Pădurile dese de aici i-au determinat pe coloniștii greci să numească insula Korkyra Melaina (Korčula Întunecată). Aici este raiul oenofililor, căci vinurile albe ale insulei, produse din soiul de struguri pošip, au întrecut în faimă orice alt produs din Croația. Admiram Catedrala Sf. Marcu construită între 1301-1806 în stil romano-gotic, Palatul Guvernatorilor Veneţieni, palatele din sec XV si XVI ale nobililor comercianţi şi fortificaţiile masive ale oraşului. De pe zidurile înalte privim spre insula Badija unde se află o Mănăstire Franciscană ridicată în sec. XV. Seara ne intoarcem la hotelul nostru. Cazare la hotel in zona Dubrovnik- Trebinje

Ziua 7. Dubrovnik – Split - Parcul Național Plitvice

Ne trezim voioşi pentru a părăsi Dubrovnik-ul şi a ne aventura de-a lungul spectaculoasei Coaste Adriatice spre nord, zonă în care vom putea admira satele vechi de pescari și stațiuni cochete cu aer modern. Ajungem la Split, cel de-al doilea oraş al Croaţiei - o adevărată nestemată la malul mării, un amestec spectaculos de vechi și nou, de clădiri istorice unice cu plaje cosmopolite și o peninsulă împădurită numită “Marjan”. Ne îndreptăm paşii către inima orașului vechi unde se află cetatea antică și fortificațiile vechiului palat roman – Palatul Diocleţian, construit la comanda împăratului. Rătăcim pe aleile medievale pline de viață unde avem de ales între magazine cochete, restaurante apetisante și galerii de artă. Tot aici vizităm, Catedrala cu faimosul turn cu clopot, Templul lui Jupiter, iar lângă, avem ocazia să contemplăm ruinele romane şi câteva clădiri medievale. Rătăcim pe aleile medievale pline de viaţă unde avem de ales între magazine cochete, restaurante apetisante și galerii de artă. Promenada cu faleza ne oferă o priveliște încântătoare spre marea animată de veliere, iar în depărtare ghicim că se ascund plaje izolate, pâlcuri de pini și plantaţii de măslini bătute de briza aromată a mării

Moment de ragaz :

Promenada cu faleza ne oferă o priveliște încântătoare spre marea animată de veliere, iar în depărtare ghicim că se ascund plaje izolate, pâlcuri de pini și plantații de măslini bătute de briza aromată a mării. Savurati o cafea sau un frappe la una dintre cafenelele aici si contempleaza frumoasa culoare albastra a Marii Adriatice.

In cursul dupa-amiezii pornim la drum si ne indreptam spre Plitvice. Cazare in zona Plitvice - Bihac.

Ziua 8. Parcul Național Plitvice – Zagreb

După micul dejun pornim din nou în căutarea altor tărâmuri de basm. Și ca să nu crezi că e o figură de stil, îți dezvăluim destinația: Parcul National Plitvice. Înscrisă pe lista Patrimoniului UNESCO, rezervația atrage peste un milion de vizitatori, fiind și cea mai veche rezervaţie naturală din sud-estul Europei. Ne aflăm în unul dintre cele mai spectaculoase şi mai salbatice locuri din Europa. Lacurile terasate ce se varsă în cascade produc curcubee spectaculoase, vegetația de un verde intens este îmbăiată în vapori de apă cristalină și pe alocuri zărim celebrele peșteri carstice. Este pur și simplu o minune a naturii, înconjurată de munţi si păduri dese, neatinse de civilizație. Pornim apoi spre Zagreb. Capitala croată ne oferă o perspectivă frumoasă, încadrată de Muntele Medvednica. Orasul a rezistat eroic atacurilor turcesti dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credința puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și aria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizita noastră, vedem ambele pespective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piaţa Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea, dar și partea modernă, vibrantă pe care o simți în Piaţa Centrală Zrinjevac.

Moment de răgaz :

Aici zăbovim cât să savurăm o plăcintă delicioasă numită soparnik, un preparat tradițional croat al cărui gust ne cucerește pe loc. Plăcinta este umplută cu cremă de mangold, o plantă cu proprietăți miraculoase, fiind bogată în antioxidați. Soparnik a fost ridicată la rang de moștenire culturală de catre Ministerul Culturii din Croația.

Seara ne oprim in Zagreb pentru cazare.

Ziua 9. Zagreb – Lacul Balaton - Budapesta

Mic dejun. Excursia continuă spre capitala Ungariei–Budapesta, nu înainte de a face un popas la Siofok pe malul Lacului Balaton una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa. Regiunea atrage mulți connaisseuri ai vinului, fiind recunoscută pentru podgoriile sale unde curge vinul din belșug. Pornim spre Budapesta, care ascunde minunății la fiecare pas. Capitala Ungariei are suficiente clădiri baroce, neoclasice, eclectice și art nouveau cât să satisfacă pe toată lumea. Vom descoperi mai multe locuri interesante așa că parcurgem capitala de pe Dunare intr-un scurt tur panoramic de autocar : Parlamentul, Podul cu Lanturi, Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Basilica Sf Stefan. Ne oprim, pentru o scurta sedinta foto, in Piata Eroilor situată între partea de sus a Bulevardului Andrássy și intrarea în Parcul orașului (Városliget). Piața și Bulevardul Andrássy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial. Piața este organizată în jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei. Ne indreptam spre hotelul nostru din Budapesta.

Experiență: ritm și gusturi tradiționale

Dacă te întrebai cu ce ai mai putea umple timpul înainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum sună pentru tine “Seară de Crama“? (optional). TE invitam la Borkatakomba, restaurantul unguresc unde ne vom petrece ultima seară împreună. Crama oferă vinuri ungurești deosebite, care ne vor da chef de vorbă și de depănat amintirile proaspete din vacanță. Înainte de a încheia, trebuie musai amintit desertul care se găsește pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respectă: somlуi galuska, adică un pandişpan pufos, glazurat cu cremă de ciocolată şi frişcă bătută. În timp ce ne delectăm cu cina festivă, ne hrănim și inimile cu programul folcloric de dans și muzică tradițională. Destulă vorbă! Hai să ciocnim cupele, să schimbăm numere de telefon și să celebrăm prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de călătorie și nu-i exclus să mai fim și altădată!

Seara, ne reintoarcem la hotelul nostru din Budapesta. Cazare.

Ziua 10. Budapesta - București

După micul dejun, lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant.