Fascinatia Alpilor autocar 2021

Elvetia

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. Bucuresti – Budapesta

         Calatoria noastra incepe din cea mai moderna autogara din Romania - Autogara Centrala - Bucuresti, la ora 6.30 dimineata. Verifica lista cu orasele prin care tranzitam tara. Ajungem in cursul serii la Budapesta. (Cazare in Budapesta).

 

 

  • Ziua 2. Budapesta - Viena - Salzburg

         Plecam spre Viena, un important centru cultural al Europei, ce detine adevarate comori arhitectonice, mostenite de la Imperiul Habsburgic, a carui resedinta a fost aici vreme de sase secole. Complexul Palatului Hofburg adaposteste capela imperiala Burgkapel si celebra Scoala Spaniola de Echitatie, unde armasarii Lipizzaner executa figuri elegante, ca de balet. Pe langa acestea, este de datoria oricarui calator sa faca turul muzeelor vieneze. Metropola austriaca este o destinatie fascinanta care poate rivaliza cu Parisul, Londra, Praga sau Roma, fiind vizitata anual de milioane de calatori. Iar calatorii cu experieta stiu ca in preajma atractiilor, palatelor si monumnetelor din Viena se aliniaza restaurante sofisticate si cafenelele a caror finete o intalnim rar in alte locuri.

 

Moment de ragaz (timp liber):

         Viena este faimoasa pentru restaurantele si cafenelele a caror finete o intalnim rar in alte locuri.  Prima cafenea s-a deschis aici inca din 1685, la inceput ca loc de degustare a faimoasei bauturi turcesti, care se comanda dupa culoare. Chelnerul prezenta o tablie vopsita in 20 de dungi numerotate, fiecare corespunzand unui anume tip de cafea. 

         Nu ezitati sa treceti pragul renumitei cafenele Schwarzenberg situata pe Kärntner Ring si sa incercati specialitati precum: “Kapuziner”- Cafea Mocca cu putin lapte; “Maria Theresia”- Cafea Mocca cu lichior de portocale sau “Wiener Eiskaffe”- inghetata de vanilie cu cafea Mocca si multa frisca.

         Parcurgem un scurt tur panoramic din autocar admirand pe rand: Roata Mare din Prater, Sediul ONU, Turnul Dunarii, Ringstrasse, Opera, Palatul Hofburg, Piata Maria Tereza, Parlamentul, Burgtheater, Primaria, Universitatea.

         Pleacam cu amintiri frumoase din Viena si ne indreptam spre Salzburg. Incheiem ziua cu o sesiune de explorare in Salzburg, orasul lui Mozart. Orasul acesta este ca o scena de film - nu degeaba au filmat aici „Sunetul Muzicii” - datorita cladirilor impecabile in stil baroc, stradutelor linistite, parcurilor atent ingrijite, muntilor suberbi din fundal, castelului de pe deal, mirosul imbietor al mancarii si lista ar putea continua la nesfarsit. Vizitam aici Gradinile Mirabel, Domul, Orasul Vechi si Casa lui Mozart. Ne urcam in autocarul nostru si ne indreptam spre hotelul din zona Salzburg.

 

  • Ziua 3. Salzburg - Innsbruck - Verona

         Ne continuam aventura austriaca si ne indreptam spre Innsbruck. Parcurgem un scurt tur pietonal in centrul istoric admirand Palatul Hofburg, Goldenes Dachl, Arcul de Triumf si Partia de Sarituri cu schiurile Bergisel.  Atractia principala a orasului este insa Schloss Ambras, o fortareata transformata in palat renascentist de catre Arhiducele Ferdinand II. 

Ne despartim de Austria si ne indreptam catre Italia. Vom face o vizita in orasul celui mai celebru cuplu de indragostiti. Ne asteapta poezia Veronei. Povestea Julietei si a lui Romeo si-a pus amprenta asupra acestui oras pentru totdeauna. Asa ca pornim cu sufletul deschis spre iubire in acest oras adorat de turisti pentru tumultul sau arhitectonic, culinar si pentru posibilitatea de a vedea arta la tot pasul. Vedem, desigur, balconul Julietei, unde Romeo isi declara iubirea cu cel mai trist final din lume. Aproape uitam ca legenda celor doi indragostiti a luat nastere din condeiul lui William Shakespeare si ne lasam purtati de poveste. In curtea casei cu balconul, se afla o statuie de bronz a Julietei. Se spune ca daca o atingi, vei avea noroc in dragoste. Nu strica sa ne asiguram!

         Iesim din atmosfera romantica si ne avantam spre Arena - Amfiteatrul din Verona, al treilea ca marime din Imperiul Roman dupa Capus de langa Napoli, si Colosseum din Roma. Grandoarea sa este azi pusa in slujba artelor (opera, teatru, balet). In trecut, insa, amfiteatrul a fost scena sangeroasa a luptelor intre gladiatori. Plecand de la Arena mergem pe strada pietonala Via Mazzini, una dintre primele din oras care au magazine. Aceasta ne conduce la Piazza delle Erbe, locul unde a fost forumul roman si centrul istoric al orasului. Ne indreptam spre Piazza dei Signori, pe vremuri principala piata publica a Veronei. Aici se inalta Palazzo del Comune, Torre dei Lamberti si Palazzo di Sacligeri sau Prefettura, construit ca palat al familiei Scaligeri, apoi insusit de guvernatorul venetian al orasului.

         Ne indreptam catre hotelul nostru din zona Verona pentru cazare. Ne odihnim si ne pregatim de o noua aventura pentru urmatoarea zi.

 

 

  • Ziua 4.  Verona – Lago di Garda – Sirmione – Bergamo - Varese

         Remarcam cu amuzament cat de apropiate sunt limba italiana si cea romana. Chiar daca nu ai facut o ora de italiana la scoala, imposibil sa nu intuiesti, cel putin, sensul unor fraze in italiana. Cu acest sentiment familiar in suflet ne indreptam spre  Sirmione. In Italia se intampla destul de des sa te opresti din drum si sa simti cu adevarat ca ti s-a oprit respiratia. Orasele, monumentele, bisericile, ruinele toate au cumva acest efect asupra calatorilor, insa la sosirea in oraselul Sirmione, ramai pur si simplu stana de piatra. Situat pe o limba de pamant ce pare sa strapunga Lacul Garda, Sirmione arata ca un colt de rai. Privelistea este absolut incantatore: cladirile vechi, stradutele linistite, Biserica Santa Maria Maggiore (sec XV), Biserica San Petro (sec. VIII), piazettele, magazinele cu aer desuet, totul participa la un tablou ce te farmeca. Nu intamplator marea voce feminina a operei italiene, Maria Calass a ales o vreme sa locuiasca in Sirmione. Casa ei se poate vizita, se afla in Piazza Carducci. Dar atractia principala din Sirmione este Castelul Scaligera din sec. XIII, o fortareata superba cu ziduri inalte si turnuri ce amintesc de piesele de sah, ridicata chiar la malul lacului. De pe zidurile sale ai o panorama superba asupra lacului si crestelor Dolomitilor din departare. Pe stradutele inguste din centrul istoric ne putem opri sa savuram o ceasca de espresso, iar apoi sa vizitam Grota lui Cattulo, unde se presupune ca ar fi locuit poetul Gaio Valerio Catullo in antichitate.

Moment de ragaz (timp liber):

Meritam un scurt popas pentru cel mai cunoscut deliciu local, Gelato Garda Lake. Dupa cum ai ghicit deja, ne vom racori cu o inghetata delicioasa, o combinatie de arome dulci si acrisoare... asta pentru ca ingredientele de baza sunt lamaia si strugurii. Nu va lasati tentati de celelalte variante de arome pentru ca in Sirmione aceasta este "inghetata casei". 

         Vom mai face o oprire la Bergamo, unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale Italiei. Aflat la mai putin de 50 de kilometri de Milano, Bergamo are dubla identitate: partea de sus a orasului, Città Alta, este un labirint de stradute medievale, cu bijuterii arhitectonice renascentiste si baroce, aparate de ziduri venetiene, in timp ce partea de jos a orasului, Città Bassa, este un oras modern si plin de viata.

Ne indreptam spre Varese. Cazare in zona Varese.

  • Ziua 5. Varese – Lago di Como – St. Moritz

               In cea de-a cincea zi a calatoriei noastre facem cunostinta cu alte destinatii: Lacul Como si St. Moritz. Lacul Como a fost, timp de secole, preferatul nobililor, muzicienilor, pictorilor si scriitorilor. De altfel, dragostea pentru Lacul Como este mereu de actualitate: in prezent poti zari vilele luxoase ale unor celebritati cum ar fi Madonna sau George Clooney, care nu se sfiesc sa isi declare afectiunea pentru acest colt de paradis. Continuam ziua in St. Moritz, un paradis alpin adorat de-a lungul timpului de catre nobili, artisti si celebritati, din 1864 si pana astazi. Orasul e asezat intre lac si munte si ofera un tablou deosebit de elegant, prin casele, hotelurile si buticurile luxoase si prin numeroasele sale partii de ski. Seara ne vom caza in zona Dornbrin.

  • Ziua 6.  Cascada Rinului – Zurich – Lucerna - Lichtenstein

         Elvetia, ne asteapta! Urmam malul lacului Konstanz si ajungem in orasul Sankt Gallen, capitala a cantoanelor de est. Este un loc incarcat cu istorie si cultura locala, unde principala atractie este renumita Abatia Benedectina, un sit protejat trecut in patrimoniul UNESCO, cu superba sa biblioteca in stil rococo. De aici, autocarul ne va duce spre granita cu Germania, unde vom admira Cascada Rinului, cea mai mare si printre cele mai frumoase cascade din Europa. Ne continuam traseul nostru si ajungem in  Zurich, cel mai mare oras al Elvetiei si unul dintre cele mai vii din Europa. Avand o scena culturala foarte activa, Zurich este una dintre destinatiile europene preferate de tineri si de cei care cauta distractie, dar si un centru recunoscut de arta contemporana. Putem vizita Kunsthaus, printre cele mai mari galerii de arta din Europa, biserica Fraumunster (cu vitraliile remarcabile ale lui Marc Chagall), Grossmunster (catedrala protestanta,      fondata de Carol cel Mare),  sau Muzeul Ceasurilor Beyer.

Moment de ragaz (timp liber)::

         Muzeul Ceasurilor Beyer nu este chiar unul obisnuit, caci elvetienii impun pretentii mari cand e vorba despre ceasuri. Gasim aici una dintre cele mai mari colectii de ceasuri din lume, atat contemporane, cat si foarte vechi, cu exponate din 1400 i.Hr. si pana astazi, de la ceasuri cu pendul, pana la ceasuri automate de mana, de la modele clasice, pana la prototipuri.

Urmatoarea oprire este Lucerna, un oras situat pe malul Lacului celor 4 Cantoane. Cu un centru vechi medieval bine conservat, cu alei de piatra inundate de sunetul muzicii, cu casute colorate, poduri de piatra si promenade pe malul raului, orasul este de un romantism fantastic, accentuandu-se odata cu lasarea serii. Vizitam orasul pornind la pas si admirand Kapellplatz, Primaria, St Peterskapeele, Kapellbrucke, Wasserturm

Ultimul punct al vizitei noastre este Liechtenstein, printre cele mai mici state din Europa, dar si printre cele mai bogate. Capitala Vaduz troneaza in munti cu al sau castel singuratic, care desi nu poate fi vizitat merita vazut macar din exterior.

Intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Dornbirn.

 

  • Ziua 7.   Interlaken – Berna –Lausanne

         Ne continuam aventura noastra elvetiana si ajungem in Interlaken, orasul dintre lacuri, dupa cum numele sau o spune. Situat intre lacurile Thun si Brienz, dar si intre munti, mai exact varfurile Eiger, Monch si Jungfrau, orasul reprezinta poarta spre fabuloasa regiune Jungfrau, cea mai ravnita destinatie elvetiana pentru cautatorii de aventuri in aer liber si sporturi extreme. Ne indreptam apoi spre Berna, capitala Elvetiei, orasul strabatut de raul Aare, a carui apa are culoarea azurului. Gasim aici aceeasi frumoasa arhitectura medievala cu care Elvetia ne-a obisnuit, alaturi de muzee si galerii de arta, dar si de case memoriale unde au trait locuitori faimosi, unul dintre ei fiind Einstein. Incepem turul de oras si admiram Primaria, Marktgasse si Kramgasse, Catedrala Sf Vicentiu.

Ne continuam traseul si ajungem in Lausanne, considerat varianta mai distractiva a Genevei intrucat ofera acelasi tablou de basm, contrastand insa prin energia si vitalitatea specifica unui veritabil centru universitar. Aici gasim si sediul Comitetului Olimpic International si Muzeul Olimpic. Seara ne vom caza in zona Bellegarde

 

  • Ziua 8.  Geneva – Montreux – Chillon – Chamonix

         Astazi ajungem la Geneva, al doilea oras ca marime al Elvetiei. Este orasul cu cele mai multe sedii de institutii internationale, intre care amintim Organizatia Mondiala a Comertului, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Comitetul International al Crucii Rosii, dar si faimosul centru de cercetare CERN si acceleratorul sau de particule. Conservatorul din Geneva detine poate cea mai frumoasa gradina, nu alta decat Gradina Botanica a orasului, care, pe langa cele 12.000 de specii de plante, include si un parc al animalelor.  Incepem turul nostru in Geneva admirand: Catedrala St Pierre, Place Neuve, Maison Tavel, Primaria, sediul ONU.

Deplasare spre Montreux, un orasel sic din munti unde numerosi artisti s-au oprit de-a lungul timpului pentru a-si improspata inspiratia. Castelul Chillon de pe malul Lacului Geneva, promite si el sa ofere inspiratie oricui ii trece pragul.

Pentru cei energici si fara rau de inaltimi am pregatit o excursie optionala in Chamonix, taramul stancilor vesnic inzapezite. Daca vremea permite se urca din Chamonix la cea mai inalta statie de telecabina din lume, Aguille du Midi 3777 m. Seara ne intoarecem la Bellegarde pentru cazare la acelasi hotel din zona Bellegarde.

 

  • Ziua 9.    Zermat – Materhorn - Varese

         Dupa micul dejun pornima la drum spre Tasch si parcurgem zone montane de o frumusete rara. De aici urcam cu trenuletul cu cremaliera in statiunea Zermatt, una dintre cele mai faimoase statiuni montane ale Elvetiei unde vehiculele motorizate nu au acces. Optional ascensiue la cota 3883m. Privelistea magnifica a celor 38 de piscuri de peste 4000 m, va fi “recompensa” pentru temerarii care s-au aventurat sa “pluteasca” cu telecabina deasupra crevaselor ghetarului Materhon.

In cursul serii sosire in Italia. Cazare la hotel in zona Varese.

 

  • Ziua 10.   Milano

Lasam totul in urma si pornim spre Milano, orasul unde shopping-ul este la putere. Autocarul ne lasa in apropierea zidurilor Castelulul Sforza, o fortareata din caramida rosie cu turnuri inalte si ziduri de aparare. Astazi aici isi au sediul patru muzee: galeria de arta si muzeul de arte frumoase considerate principalele atractii, celelalte doua muzee fiind mai modeste, cuprinzand instrumente muzicale si exponate arheologice.  Ne indreptam la pas spre Piazza del Duomo, unde admiram Domul din Milano. A fost si ramane una dintre cele mai spectaculoase catedrale gotice din Europa. O adevarata parada a modei si a frumusetii mediteraneene ni se dezvaluie. Italienii sunt frumosi, indiferent de varsta. Ii admiram cum circula pe scutere, pe biciclete in timp ce ne rasfatam cu un pic de shopping in Galeriile Vittorio Emanuele. Ne continuam traseul nostru pietonal pana la Piazza della Scala, de unde avem ocazia sa admiram frumoasa cladire a Operei. Inaugurata in 1778, cladirea si-a luat numele de la biserica aflata pe acel loc, desi mare parte din aspectul actual dateaza din  1946, cand a fost redeschisa, dupa ce suferise distrugeri mari in timpul razboiului.

Moment de ragaz (timp liber):

         Arunca o privire in lojele teatrului si admira interiorul somptuos si candelabrele uriase. Ar trebui sa vizitezi Museo Teatrale alla Scalla, care este un colt al teatrului, ce contine amintiri din lumea operei, costume, portrete si jobenul lui Verdi.

Dupa ce ne-am incarcat cu multe amintiri frumoase din capitala Lombardiei pornim spre Padova. Cazare in zona Padova.

 

  • Ziua 11.  Padova – Venetia - Ljubljana

       Dupa micul dejun plecam cu trenul din Padova spre Venetia, care a fost declarata, in 1979, patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO. Stradutele si canalele sunt animate de veselia tipica a italienilor, iar noi ne indreptam spre Piata San Marco imbarcandu-ne intr-o croaziera la bordul unui vaporetto care ne poarta lin pana in centrul orasului. Desi poate nu ai mai fost aici, suntem siguri ca ai o senzatie puternica de deja-vu. Imaginile cu Piata San Marco, “cel mai frumos salon din Europa” dupa spusele lui Napoleon, sunt emblematice pentru Venetia, dar acum ai sansa sa vezi si sa simti energia incredibila a acestui loc... muzica, porumbei, arta. 

         La cativa pasi se afla Palazzo Ducale sau Palatul Dogilor care a fost resedinta, timp de apoape o mie de ani, nu numai  a dogilor care au condus Venetia, a politiei secrete si a Curtii de Justitie, dar si a inchisorilor municipale si a multor institutii administrative. Aflandu-se pe lista celor mai frumoase cladiri gotice din lume  palatul ne incanta cu arhitectura sa impresionanta care ne duce cu gandul la oamenii puternici care au condus, de aici, orasul. Privirile ne sunt atrase de Puntea Suspinelor care si-a primit numele sugestiv de la poetul englez Lord Byron, care a ilustrat perfect proximitatea dintre lux si suferinta. Puntea uneste Palatul de inchisoarea in care erau abandonati detinutii. Trecem pe intinerariul nostru uimitor si Basilica San Marco, care a adaposteste  de aproape o mie de ani mormantul Sfantului Marcu si care a servit drept capela particulara a dogilor, sprijin spiritual si simbol fundamental al puterii, autoritatii si continuitatii statului venetian – cea ma longeviva republica din lume. Tot in Piata San Marco zarim silueta inalta si zvelta a Campanilei, cea mai inalta constructie din Venetia, cu cei 98.5 m, ofera cea mai incantatoare priveliste.

Moment de ragaz (timp liber):

         Emblema Venetiei, in memoria colectiva dragi prieteni, nu este Palatul Dogilor, ci gondolierul cu bluzon in dungi alb-rosii sau albastre si palaria neagra inconfundabila care cu ambitusul lui Pavarotii canta o serenada celor doi pasageri indragostiti din ambarcatiunea sa. Acum este ocazia sa tocmim un gondolier si sa navigam alene pe canalele orasului, locul perfect sa admiram arhitectura inconfundabila a cladirilor, palatelor, monumentelor si podurilor vechi de secole, sa simtim vibratia acestui oras unic, romantic prin definitie.

         Revenind la cele lumesti, trecem de-a lungul Canale Grande. Este cel mai important canal al Venetiei, cu o lungime  de patru kilometri  si admiram impreuna celebrul vaporetto “autobuzul din laguna “. Pe lista noastra se mai afla si  Podul Rialto. Turistii familiarizati cu Venetia pot merge individual in croaziera pe insula Murano, vestita pentru sticlarii care fac aici adevarate minuni. Plecam dupa ce ne desfatam privirile cu obiectele de arta si bijuteriile cu sticla de Murano. Loc ideal pentru achizitionat primele suveniruri, desigur!

         Ne intoarcem in Padova si ne continuam drumul nostru spre Ljubljana. Cazare la hotel in Ljubljana.

  • Ziua 12 Ljubljana– Budapesta

Dupa o noapte odihnitoare si un mic dejun satios, pornim impreuna sa vedem cu ochii nostri cum se integreaza istoria intr-un prezent vibrant si viu. Caci te uimeste verdeata orasului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasa. Destinatia noastra este Castelul Ljubljana, care se inalta pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta dateaza din secolul al XV-lea si aspectul sau impunator ii tradeaza rolul istoric de fortareata, cazarma si resedinta regala. Verifica bateriile aparatului de fotografiat sau bazeaza-te pe camera telefonului, la alegere. Insa te asiguram ca vei dori sa faci fotografii care sa iti aminteasca de acest castel si de panorama pe care o creeaza spectaculoasa vecinatate a lacului Bled sau decoratiunile baroce ale Capelei Sf. Gheorghe, decorate cu blazonul guvernatorilor provinciei Kranjska. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase si cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa speciala reunsete, de fapt, un grup de trei poduri care leaga orasul modern de centrul medieval. Zona este animata de baruri si restaurante, iar turistii reusesc aici sa faca fotografii demne de pus in rama!

Moment de ragaz (timp liber):

Pranzul il luam impreuna, dupa ce decidem ca dieta poate sa mai astepte putin.

Piata Centrala din Ljubljana este locul unde oamenii isi dau intalnire. Agitatia vesela a pietei este presarata cu ocazii perfecte de shopping, caci aici gasesti produse traditionale, condimente, ierburi medicinale si, nu in ultimul rind, haine si accesorii.

Preparatele traditionale sunt parte din mandria locului, caci in Ljubljana vei manca un strudel uimitor, vei gusta brinzeturi rafinate si iti vei stinge setea cu bere locala. Slovenii se lauda cu apicultura si au nenumarate soiuri de miere. Asa ca daca te gandesti sa aduci un suvenir pentru cei dragi, acum este momentul sa te aprovizionezi cu miere parfumata. Ne continuam drumul nostrum spre Ungaria. In cursul serii sosire si cazare la Budapesta

Experienta: ritm si gusturi traditionale

         Daca te intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum suna pentru tine “Seara de Crama“?  (optional).

         Te invitam la  Borkatakomba, restaurantul unguresc unde ne vom petrece ultima seara impreuna. Crama ofera vinuri unguresti deosebite, care ne vor da chef de vorba si de depanat amintirile proaspete din vacanta. Inainte de a incheia, trebuie musai amintit desertul care se gaseste pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respecta: somlуi galuska, adica un pandispan pufos, glazurat cu crema de ciocolata si frisca batuta. In timp ce ne  delectam cu cina festiva, ne hranim si inimile cu programul folcloric de dans si muzica traditionala. Destula vorba! Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam numere de telefon si sa celebram prietenii noi. In definitiv, suntem camarazi de calatorie si nu-i exclus sa mai fim si altadata!

Ne intoarcem la hotelul nostru din Budapesta. Cazare.

 

  • Ziua 13. Budapesta - Bucuresti

       Dupa micul dejun, lasam apoi in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumul cu amintiri de nepretuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.