IRAN 2021 - plecare din Bucuresti

IRAN

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu



ziua 1

Prezentare la aeroportul Otopeni la ora 19:30 pentru imbarcare pe cursa companiei TURKISH AIRLINES cu destinatia Teheran. Decolare la ora 21:20 si aterizare la Istanbul la 22:55. Intalnire cu insotitorul de grup la poarta de imbarcare spre Teheran. Sosire in Teheran la ora locala 06:05 (in cursul diminetii de sambata). Transfer si cazare la Hotel Parsian Kowsar 4* sau similar in Teheran.


ziua 10

Mic dejun. Timp liber pentru a explora orasul Shiraz pe cont propriu sau pentru a descoperi bucataria iraniana prin intermediul unei activitati optionale de neuitat. Vom merge impreuna cu ghidul nostru in bazar pentru a cumpara toate ingredientele necesare prepararii unei mese traditionale iraniene. Vom gati si la final vom savura toate aceste preparate delicioase. Turul culinar se va incheia dupa pranz si vom beneficia de timp liber pana seara cand vom avea programata cina de ramas-bun la un restaurant local.


ziua 11

In timpul noptii (noaptea de 24.05/ 25.05), transfer la aeroportul din Shiraz pentru imbarcare pe zborul companiei TURKISH AIRLINES spre Istanbul cu decolare la ora 03:00 dimineata. Sosire in Istanbul la ora locala 05:40 si decolare spre Bucuresti la ora 07:15. Aterizare pe aeroportul din Bucuresti la ora 08:35.


ziua 2

Mic dejun. Dupa o scurta odihna vom incepe in jurul pranzului un tur de oras de jumatate de zi in capitala Iranului. Teheran, unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, a fost fondat in secolul XII, dar unele izvoare il considera chiar mai vechi, din secolul IX. Distrus de mongoli la inceputul secolului al XIII-lea, a fost reconstruit, devenind capitala Persiei in 1786. Vom vizita Palatul Niavaran, complexul care dezvaluie viata luxoasa a dinastiilor Qajar si Pahlavi precum si complexul Sadabad, cu o suprafata de aproximativ 110 hectare, alcatuit din 18 palate cu 8 intrari si inconjurate de paduri naturale. Resedinta presedintelui Iranului se afla in imediata vecinatate a acestui complex. Ziua se termina cu vizitarea bazarului Tajrish, unul dintre cele mai mari din lume, comparabil ca suprafata cu un mic oras, impartit in functie de produsele vandute: mancare, textile, covoare, bijuterii. Cina la restaurant local si cazare in Teheran la Hotel Parsian Kowsar 4* sau similar.


ziua 3

Mic dejun. Vom face astazi un tur de o zi in Teheran ce va incepe cu Muzeul National cu cele doua sectiuni ale sale: zona dedicata Iranului antic si zona dedicata perioadei islamice. In continuare vizitam Palatul Golestan, monument UNESCO ridicat in timpul domniei lui Nasser al-Din Shah (care a domnit in perioada 1848-1896), situat candva in centrul orasului antic si construit in jurul unei gradini. Complexul este format din 17 cladiri, muzee si sali. Se remarca terasa spectaculoasa cunoscuta sub numele de Takht-e Marmar (Tronul de Marmura), impodobita cu marmura, picturi, sculpturi, oglinzi un adevarat exemplu de arhitectura iraniana. Tronul din mijlocul terasei a fost lucrat din celebra marmura de culoare galbena din provincia Yazd. Continuam cu Muzeul Sticlei si Ceramicii, o calatorie in istoria Iranului, o poveste cronologica explicata in detaliu, apoi cu Muzeul Bijuteriilor si vom finaliza ziua intr-un mod mai animat, dar in acelasi timp relaxant in cadrul Marelui Bazar, unde mirosul de condimente ne va face sa uitam de oboseala acumulata de-a lungul intregii zile. Cina la restaurant local si cazare in Teheran la Hotel Parsian Kowsar 4* sau similar.


ziua 4

Mic dejun. Plecam spre Kashan, un oras-oaza situat la marginea desertului Kavir, pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor. Aici vom vizita casele traditionale Boroujerdi si Tabatabei. Casa Tabatabei a fost proiectata de Ustad (maestrul) Ali Maryam, unul dintre cei mai importanti mimar (arhitecti) ai secolului XIX din Persia. Constructia casei a durat 10 ani si a fost finalizata in 1840. Aceasta resedinta se intinde pe o suprafata de 4700 de mp si include 40 de camere, patru curti interioare, 3 captatoare de vant si doua canale subterane. La aproximativ 10 km de Kashan se afla gradina Fin, un ansamblu geometric unde sirurile de copaci, iarba verde si sursele de apa se combina perfect pentru a induce ideea de belsug si pace. Dupa o pauza de relaxare in aceasta gradina superba, plecam spre satul traditonal Abyaneh care se afla pe drumul spre Isfahan. Cina la restaurant local si cazare in Isfahan la hotel Parsian Ali Qapu 4* sau similar.


ziua 5

Mic dejun. In centrul Iranului, la jumatatea drumului dintre Marea Caspica si Golful Persic, se afla unul dintre cele mai frumoase orase din Orient, Isfahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale si profunda semnificatie istorica i-au adus numele de perla Orientului. Cand Sahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat in capitala in secolul al XVI-lea, pentru ridicarea noilor constructii s-au strans cei mai buni arhitecti si artizani din Persia si din alte tari asiatice. Atunci s-a nascut Piata Naqsh-e Jahan, depasita ca marime doar de Piata Tiananmen din Beijing. Printre monumentele sale se remarca: Moscheea Shah numita si Moscheea Imamului, una dintre cele mai frumoase din lume, renumita pentru mozaicurile si inscriptiile sale caligrafice coranice; Moscheea Seicului Lotfollah, fara minarete; Palatul Ali Qapu, bogat in picturi murale, Palatul Regal Chehel Sotun. Vom admira toate aceste obiective pe parcursul turului de oras si vom incheia cu o vizita la Bazarul Qeysarieh. Cina la restaurant local si cazare in Isfahan la hotel Ali Qapu 4* sau similar.


ziua 6

Mic dejun. Dimineata, inainte de plecarea catre Yazd vom vizita Catedrala Vank si Moscheea de Vineri din Isfahan. Stabiliti in cartierul Jolfa al orasului Isfahan, armenii, fugiti de persecutiile turcesti, au ridicat in 1606 o manastire pentru preotii si calugarii cu care venisera, in interiorul careia au facut o bisericuta numita \' Tamaduitoarea Tuturor\'. Pe locul acesteia, peste cincizeci de ani, s-a inaltat biserica Vank, care in limba armeana s-ar traduce prin \'catedrala\', considerata a fi cel mai important monument crestin din Iran. Ea reflecta specificul arhitecturii iraniene, avand un interior spectaculos, decorat cu picturi si miniaturi, ce reprezinta imagini biblice ale ingerilor si apostolilor. Forma sa exterioara, un dom central prelungit cu o absida octogonala, de care e despartit printr-un gardut de tip CHANCEL, este influentata de stilul arhitectural al moscheilor din jur cu domuri stralucitoare si nuante azurii mediteraneene, predominante in arta islamica. Moscheea de Vineri este inclusa in patrimoniul universal UNESCO si este un exemplu de arhitectura iraniana desfasurata de-a lungul a douasprezece secole. In drum spre Yazd vom putea admira Castelul Narin din Meybod, un fort construit din caramizi de lut, care dateaza din perioada preislamica (aprox. 2000 de ani vechime), dar si Moscheea Jameh din Nain. Sosire in Yazd, cina la restaurant local si cazare la hotel Dad 4* sau similar.


ziua 7

Mic dejun. Vom vizita Moscheea de Vineri, construita in secolul al XII-lea, cu cele mai inalte minarete din Iran. Aici credinciosii se adunau in fiecare vineri sa se roage, sa asculte predica, dar mai ales sa afle ultimele noutati. Urmatoarea oprire este la Templul zoroastrian, Persia fiind locul unde a aparut prima religie monoteista din lume religia promovata de profetul Zoroastru. Pentru prima oara oamenii se rugau la un Dumnezeu unic, Ahura Mazda. Convertirea majoritatii populatiei persane la islam a durat aproape 1000 de ani, dar au ramas comunitati care pastreaza credinta zoroastriana. In timpul persecutiilor, unii au fugit in India unde exista o comunitate mare si influenta de zoroastrieni. Templul pe care il vom vizita nu este mare, nu este impunator, are un mic bazin la intrare, iar inauntru putem vedea focul vesnic. Prin acest foc ce trebuie sa arda continuu folosind lemn de foc (nu gaz, care a stricat focul vesnic de la Baku), zoroastrienii pot comunica cu Ahura Mazda. Se spune ca focul din Yazd arde din anul 470 si ca provine dintr-unul dintre cele mai sacre temple zoroastriene. In piata Amir Chakhmaq vom admira cladirea de trei etaje dedicata memoriei imamului Hossein, cel ucis la Kerbala de suniti si de unde a inceput adevarata ura intre siiti si suniti. Vom vizita vechiul oras Yazd, declarat Patrimoniu UNESCO. Ajungem apoi si la Turnurile Tacerii, locul unde erau aruncate oasele mortilor. Cina la restaurant local si cazare in Yazd la hotel Dad 4* sau similar.


ziua 8

Mic dejun. Ne indreptam spre situl arheologic Pasargadae, patrimoniu UNESCO, prima capitala dinastica a Imperiului Ahemenid, fondata de Cyrus al II-lea in secolul 6 i.Hr. Palatele, gradinile si mausoleul lui Cyrus al II-lea sunt exemple remarcabile de arhitectura si arta din prima perioada ahemenida si marturii exceptionale ale civilizatiei persane. In continuare vizitam Persepolis, unul din marile orase ale antichitatii, alaturi de Petra, Roma si Luxor. Fondat in secolul V i.Hr, Persepolis a fost capitala Imperiului Persan al ahemenizilor, un imperiu care a impresionat prin putere, organizare si arhitectura. Alexandru Macedon a cucerit si ulterior a distrus acest oras minune, motivul oficial fiind razbunarea pentru distrugerea Atenei si Partenonului de catre persi, cu mai bine de 100 ani inainte. Orasul este plasat intr-un cadru natural deosebit, avand o intrarea maiestuoasa intrare care ii coplesea pe toti trimisii provinciilor supuse. Vom vizita orasul propiu-zis, situat pe o platforma suprainaltata. Toate cladirile sunt impodobite cu numeroase statui figuri ale marilor regi, ale soldatilor, mai ales a celor din \'garda nemuritorilor\', ale personajelor fantastice din religia lui Ahura Mazda. Urmatoarea oprire va fi la Naqsh-e Rustam o stanca in care au fost sculptate mormintele marilor sahi ahemenizi, precum si imagini din perioada sasanida (sculptate la cateva sute de ani de perioada marilor sahi de catre epigonii lor). Sosire in Shiraz, cina la restaurant local si cazare la hotel Royal 4* sau similar.
ziua 9

Mic dejun. Ziua de astazi este dedicata vizitarii Shirazului, orasul gradinilor, sediul dinastiei Zand. Vom vizita moscheea Nasirol Molk cu un exterior relativ traditional, dar un interior in care totul pare a prinde viata, datorita jocului de culori si de lumini dat de vitralii. In continuare vizitam complexul Zand care dateaza din secolul al XVIII-lea care cuprinde baile, moscheea si bazarul Vakil. Vakil inseamna regent, titlul folosit de Karim Khan, fondatorul dinastiei Zand care, pornind din sudul Iranului, a ajuns sa stapaneasca intreg Iranul, precum si teritorii din Azerbaidjan, Irak si Armenia. Shiraz a fost capitala dinastiei Zand si datorita importantei sale au fost ridicate cladiri impozante. Programul cuprinde si vizita la citadela lui Karim Khan, aflata in apropierea cladirilor Vakil si gradina Eram, dar si Mausoleul lui Hafez, unul dintre cei doi poeti iconici din Shiraz. Iranienii considera ca in fiecare casa trebuie sa existe 2 lucruri: Coranul si o carte scrisa de Hafez, un poet venerat, ale carui poezii au ca teme principale iubirea si credinta. Cina la restaurant local si cazare in Shiraz la hotel Royal 4* sau similar. Cazarea se va asigura pana in jurul orei 12:00 noaptea.