Italia D' Amore autocar 2021

Italia

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București – Budapesta

Calatoria noastra începe din cea mai moderna autogara din România - Autogara Centrala - București, la ora 6.30 dimineata. Verifica lista cu oraşele prin care tranzitam tara. Ajungem în cursul serii la Budapesta. (Cazare în Budapesta).

 

  • Ziua 2. Budapesta – Graz – Padova

         Buna dimineata! Dupa micul dejun pornim motoarele şi ne aventuram în calatoria noastra spre Italia. Oprim mai întâi în Graz, al doilea oraş ca marime al Austriei situat la poalele Alpilor. Aici gasim un amestec fericit de stiluri şi mişcari artistice, de la gotic, renascentist şi baroc la contemporan, care s-au succedat de-a lungul celor opt secole de istorie a oraşului. O lume pitoreasca a colturilor ascunse şi a pasajelor secrete şi-a facut loc lânga împaduritul Schlossberg. Pe platoul acestuia se ridica vechiul simbol al oraşului: turnul cu ceas din Graz, parte a fostei fortarete. Privind de aici, oraşul de pe Mur se deschide asemenea unei carti. Domul din Graz, o cladire apartinând goticului târziu, aduce aminte de zilele în care Grazul era oraş imperial. Prefectura se aseamana unui palazzo venetian, în timp ce Muzeul universal Joanneum, fondat de arhiducele Johann, contine mai multe obiecte decât orice alt muzeu regional din Austria.

        

Moment de ragaz (timp liber):

In Graz aveti ocazia sa admirati un vitraliu celebru si unic in lume. Acesta se gaseste in Biserica Sangele Domnului, aflata pe Herrengasse, vis-a-vis de Muzeul Armelor. In vitraliu, Hitler si Mussolini sunt reprezentati printre chinuitorii lui Cristos. Aici s-a mai pastrat si fostul altar principal cu hramul Adormirea Sfintei Fecioare Maria, care este atribuit pictorului venetian Tintoretto.

         Dupa ce am descoperit frumusetile capitalei Stiriei, ne-am delectat cu bunataturile locale ne îmbarcam în autocar şi ne îndreptam spre Padova. Ne cazam la un hotel din zona Padova şi ne pregatim de marea aventura italiana.

 

  • Ziua 3. Padova  - Venetia  - Verona

Mic dejun. Remarcam cu amuzament cât de apropiate sunt limba italiana și cea româna. Chiar daca nu ai facut o ora de italiana la școala, imposibil sa nu intuiești, cel putin, sensul unor fraze în italiana. Cu acest sentiment familiar în suflet ne îndreptam spre Venetia, care a fost declarata, în 1979, patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO. Stradutele și canalele sunt animate de veselia tipica a italienilor, iar noi   ne îndreptam spre             Piata San Marco îmbarcându-ne într-o croaziera la bordul unui vaporetto care ne poarta lin pâna în centrul oraşului, singura modalitate de a ajunge aici.

Deși poate nu ai mai fost aici, suntem siguri ca ai o senzatie puternica de deja-vu. Imaginile cu Piata San Marco, “ cel mai frumos salon din Europa” dupa spusele lui Napoleon,  sunt emblematice pentru Venetia, dar acum ai șansa sa vezi și sa simti energia incredibila a acestui loc….. muzica, porumbei, arta. 

                    La câtiva pasi se afla Palazzo Ducale sau Palatul Dogilor care a fost resedinta, timp de apoape o mie de ani, nu numai  a dogilor care au condus Venetia, a politiei secrete şi a Curtii de Justitie, dar şi a închisorilor municipale şi a multor institutii administrative. Aflându-se pe lista celor mai frumoase cladiri gotice din lume  palatul ne încânta cu arhitectura sa impresionanta care ne duce cu gândul la oamenii puternici care au condus, de aici, orașul. Privirile ne sunt atrase de Puntea Suspinelor care şi-a primit numele sugestiv de la poetul englez Lord Byron, care a ilustrat perfect proximitatea dintre lux și suferinta. Puntea unește Palatul de închisoarea în care erau abandonati detinutii.

         Trecem pe intinerariul nostru uimitor și Basilica San Marco, care adaposteste de aproape o mie de ani mormantul Sfântului Marcu şi care a servit drept capela particulara a dogilor, sprijin spiritual şi simbol fundamental al puterii, autoritatii şi continuitatii statului venetian – cea ma longeviva republica din lume. Tot in Piata San Marco zarim silueta inalta si zvelta a Campanilei, cea mai inalta constructie din Venetia, cu cei 98.5 m, ofera cea mai incantatoare priveliste.

Moment de ragaz(timp liber) :

         Emblema Venetiei, în memoria colectiva dragi prieteni, nu este Palatul Dogilor, ci gondolierul cu bluzon în dungi alb-roșii sau albastre și palaria neagra inconfundabila care cu ambitusul lui Pavarotii cânta o serenada celor doi pasageri îndragostiti din ambarcatiunea sa. Acum este ocazia sa tocmim un gondolier și sa navigam alene pe canalele orașului, locul perfect sa admiram arhitectura inconfundabila a cladirilor, palatelor, monumentelor şi podurilor vechi de secole, sa simtim vibratia acestui oraș unic, romantic prin definitie.

         Revenind la cele lumești, trecem de-a lungul Canale Grande. Este cel mai important canal al Venetiei, cu o lungime  de patru kilometri  și admiram împreuna celebrul vaporetto “autobuzul din laguna “.

         Pe lista noastra se mai afla si  Podul Rialto. Turistii familiarizati cu Venetia pot merge individual în croaziera pe insula Murano, vestita pentru sticlarii care fac aici adevarate minuni. Plecam dupa ce ne desfatam privirile cu obiectele de arta și bijuteriile cu sticla de Murano. Loc ideal pentru achizitionat primele suveniruri, desigur!

Calatoria noastra continua spre Verona. Povestea Julietei și a lui Romeo și-a pus amprenta asupra acestui oraș pentru totdeauna. Așa ca pornim cu sufletul deschis spre iubire în acest oraș adorat de turiști pentru tumultul sau arhitectonic, culinar și pentru posibilitatea de a vedea arta la tot pasul. Vedem, desigur, balconul Julietei, unde Romeo își declara iubirea cu cel mai trist final din lume. Aproape uitam ca legenda celor doi îndragostiti a luat naștere din condeiul lui William Shakespeare și ne lasam purtati de poveste. În curtea casei cu balconul, se afla o statuie de bronz a Julietei. Se spune ca daca o atingi, vei avea noroc în dragoste. Nu strica sa ne asiguram!

Ieșim din atmosfera romantica și ne avântam spre Arena - Amfiteatrul din Verona, al treilea ca marime din Imperiul Roman dupa Capus de langa Neapole, si Colosseum din Roma. Grandoarea sa este azi pusa în slujba artelor (opera, teatru, balet). În trecut, însa, amfiteatrul a fost scena sângeroasa a luptelor între gladiatori. Plecand de la Arena mergem pe strada pietonala Via Mazzini, una dintre primele din oras care au magazine. Aceasta ne conduce la Piazza delle Erbe, locul unde a fost forumul roman si centrul istoric al orasului. Ne indreptam spre Piazza dei Signori, pe vremuri principala piata publica a Veronei. Aici se inalta Palazzo del Comune, Torre dei Lamberti si              Palazzo di Scaligeri sau Prefettura, construit ca palat al familiei Scaligeri, apoi insusit de guvernatorul venetian al orasului. Cazare la hotel in zona Verona.

 

  • Ziua 4. Milano - Pisa - Montecatini

Dupa micul dejun pornim spre Milano, orașul unde shopping-ul este la putere.

Autocarul ne lasa in apropierea zidurilor Castelulul Sforza, o fortareata din caramida rosie cu turnuri inalte si ziduri de aparare. Astazi aici isi au sediul patru muzee: galeria de arta si muzeul de arte frumoase considerate principalele atractii, celelalte doua muzee fiind mai modeste, cuprinzand instrumente muzicale si exponate arheologice. 

Ne indreptam la pas spre Piazza del Duomo, unde admiram Domul din Milano. A fost și ramâne una dintre cele mai spectaculoase catedrale gotice din Europa. O adevarata parada a modei și a frumusetii mediteraneene ni se dezvaluie. Italienii sunt frumoși, indiferent de vârsta. Îi admiram cum circula pe scutere, pe biciclete în timp ce ne rasfatam cu un pic de shopping în Galeriile Vittorio Emmanuele.

Ne continuam traseul nostru pietonal pana la Piazza della Scala, de unde avem ocazia sa admiram frumoasa cladire a Operei. Inaugurata in 1778, cladirea si-a luat numele de la biserica aflata pe acel loc, desi mare parte din aspectul actual dateaza din 1946, cand a fost redeschisa, dupa ce suferise distrugeri mari in timpul razboiului.

Moment de ragaz (timp liber):

               Arunca o privire in lojele teatrului si admira interiorul somptuos si candelabrele uriase. Ar trebui sa vizitezi Museo Teatrale alla Scalla, care este un colt al teatrului, ce contine amintiri din lumea operei, costume, portrete si jobenul lui Verdi.

         Dupa ce ne-am incarcat cu multe amintiri frumoase din capitala Lombardiei pornim spre Pisa. Daca nu ti-ai înclinat deja, un pic, capul, așteapta sa ajungem la celebrul Turn Înclinat. Farmecul orașului îl da aceasta minune a lumii, dar și înghetata la cornet cu care ne racorim (chiar daca nu ne este neaparat cald!). Majoritatea oamenilor cunosc faimosul turn inclinat din Pisa, dar putini stiu insa ca acesta este parte componenta a unui intreg ansamblu de constructii medievale numit Campo dei Miracoli, unde se zaresc siluetele marete ale Catedralei si Baptisteriului.  Dupa pozele obligatorii, ne continuam periplul spre Montecatini. Acest orașel plin de verdeata este cunoscut pentru termele sale. Aici ne vom odihni peste noapte. Cazare la hotel in Montecatini.

 

 

  • Ziua 5. Montecatini - Florenta - Roma

         Buon giorno, Italia! Florenta ne așteapta și nu putem dezamagi așa o destinatie. Capitala regiunii Toscana se mândrește a fi unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Cu inima deschisa, caci Italia are acest efect asupra celor care o viziteaza, vedem Catedrala Santa Maria del Fiore, a patra ca marime din Europa, dar cea mai veche constructie din Florenta si totodata cea mai înalta! Impozanta constructie este flancata de clopotnita (Campanile) de sine statatoare iar in umbra catedralei se afla Baptisteriul, cea mai veche cladire a Florentei, un lacas de importanta spirituala si artistica pentru mai bine de o mie de ani. Daca Piazza del Duomo este considerata centrul religios al Florentei, cea de-a doua piata importanta a orasului Piazza della Signoria, a fost dintotdeauna considerata centrul civic. Aici se afla Palazzo Vecchio, sediul administratiei orasului timp de sapte secole, ce adaposteste astazi mai multe sculpturi de seama. Este locul de intalnire al turistilor si florentinilor deopotriva iar in imediata apropiere se inalta cel mai impozant muzeu al orasului Galeriile Uffizi. Ne continuam traseul pietonal urmand cursul stradutelor medievale si ajungand la batranul pod peste raul Arno, Ponte Vecchio. Singurele tentatii care ne distrag atentia sunt magazinele cu bijuterii pretioase de o frumusete aparte. Statuile, artiștii stradali, vechiul integrat în nou ne lasa un gust placut și cu o stare de bine interioara ne gandim la un mic “Intermezzo”.

Moment de ragaz: (timp liber)

Trattoriile ne îmbie la fiecare pas, iar una dintre cele mai gustoase amintiri din acest loc este pizza cu vinete și mozzarella. Condimentele mediteraneene îi dau o savoare proaspata, iar aluatul jongleaza cu senzatia de proaspat scos din cuptor, crocant și aromat. Un deliciu!

         Pe seara, ne îndreptam spre Roma. Cazare la hotel in Roma.

 

  • Ziua 6.   Roma

         Supranumita ”Caput mundi” (”Capitala lumii”), la ”Città Eterna” (”Cetatea eterna”) sau, pur și simplu, ”l'Urbe” (”Orașul”), Roma are o istorie îndelungata și nu putini dintre cei care o cunosc spun ca, daca ar fi sa aleaga un singur oraș pe care sa îl descopere de-a lungul vietii, acesta ar fi Roma. Așezata pe malul Tibrului, Roma este una dintre cele mai importante destinatii turistice din lume, fiind vizitata anual de milioane de turiști, fascinati de amestecul unic de arheologie, istorie, arta, gastronomie și panorame care îti taie respiratia. Roma are nevoie de timp pentru a fi descoperita, dar astazi vom începe prin a descoperi o parte din comorile Romei: Santa Maria Maggiore, San Pietro in Vincoli, Colosseumul, Columna lui Traian, Piata Venetia, Capitoliul si Pantheonul. Orice alte cuvinte aici ar fi de prisos in fata maretiei acestor constructii!

Moment de ragaz (timp liber):

E adevarat ca Roma este orașul operelor de arta și al monumentelor, dar este și orașul în care vei mânca cea mai delicioasa pizza si cea mai traznita combinatie de gelato! Incearca inghetata cu salvie si zmeura, sau inghetata cu ricotta sau cu migdale si smochine… asa poti spune ca ai fost la Roma.

         Dupa ce “Cetatea Eterna”ne-a convins de venerabila sa varsta vom admira si frumusetea sa unica in Piata Navona, Fontana di Trevi si Piata Spaniei. Suntem obositi dar fericiti ca am avut ocazia sa pasim pe stradutele acestui minunat oras. Ne retragem la hotel pentru odihna binemeritata. Cazare la hotel in Roma.

 

  • Ziua 7.    Roma – Vatican - Tivoli

                    Mic dejun. Azi avem zi libera pentru vizita individuala in Roma, folosind reteaua publica de transport local. Vom descoperi Vaticanul, reședinta Bisericii Catolice și cel mai mic stat din lume. Pe o suprafata de doar jumatate de kilometru patrat se afla unele dintre cele mai importante opere de arta ale omenirii semnate de Giotto, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Titian sau Rafael, pastrate in Muzeele Vaticanului si capodopere cum ar fi Capela Sixtina si Bazilica Sfântul Petru Dupa o zi petrecuta în Statul Cetatii Vaticanului, va veti convinge ca nicio vizita la Roma nu este completa fara o zi petrecuta la Vatican.

         Dupa amiaza sugeram o excursie optionala la Villa d'Este din Tivoli, pentru a admira un exemplu de arhitectura renascentista care si-a pus amprenta asupra gradinilor sale somptuoase, terasate, decorate cu cascade și fântâni arteziene.

         Ne intoarcem la hotelul nostru din Roma cu inima plina de amintiri frumoase.

 

  • Ziua 8 .   Roma -  Cassino - Napoli - Pompei

         Astazi ai o zi la dispozitie pentru a-ti face propriul traseu prin Roma și pentru a descoperi acest oraș în ritmul tau. Recomandarea noastra ar fi sa tii cont de zicala care spune ” Când ești la Roma, fa ceea ce fac romanii!” și sa te pierzi fara griji pe strazile pietruite ale centrului istoric, care te poarta spre piatete fermecatoare, palate renascentiste devenite muzee, biserici baroce, situri arheologice sau magazine care te cuceresc la prima vedere. Bineînteles, pauzele de gelato, paste și pizza sunt mai mult decât recomandate, pentru ca aici s-a nascut la dolce vita, sa nu uitam!

Daca vreti sa descoperiti mai mult din farmecul Italiei, astazi puteti opta pentru o excursie la Napoli și Pompei. In drumul nostru spre Napoli ne vom opri in Cassino pentru a vizita Abatia Monte Cassino ce a fost întemeiata de Sf. Benedict și este în prezent una dintre cele mai faimoase manastiri din lume.

Ne continuam programul si vom face o incursiune în forfota și haosul atât de pitoresc din Napoli, un oras atat de italienesc incat, practic a devenit aproape un cliseu -  un oras al pizzeriilor, al operei, al pietelor aglomerate, al Sophiei Loren (nascuta in apropiere), un oras microbist, religios si familist. Urmam traseul turistic clasic si ne oprim pentru poze la Castel Nuovo, Teatrul San Carlo, Palatul Regal si in Piata Plebiscitului. Continuam cu Capela Sansevero, o bijuterie a patrimoniului artistic Mondial

 

Moment de ragaz (timp liber):

Suntem in Napoli, locul unde se spune ca s-a inventat pizza. Mergand la pas pe Via dei Tribunali, gasim cateva pizzerii care ne imbie la degustarea celebrului preparat. Recomandam simpla Margherita – cu rosii si busuioc proaspat scaldate in mozzarella de bivolita, apoi savurati un pahar de limoncello si crema di limone asa ca sa ne facem energie pentru vizita la Pompei.

         Dupa ce ne-am incarcat bateriile ne incheiem excursia de astazi cu o vizita la Pompei. Nici un alt oras din Italia nu evoca atat de puternic realitatea vechiului Imperiu Roman asa cum o face Pompeiul. Daca aici nu s-ar fi produs cel mai devastator cataclism din istorie, începutul mileniul I, Pompeiul ar fi fost o alta colonie minora distrusa de trecerea timpului. In schimb a fost conservat pentru posteritate de eruptia vulcanului, cand cladirile si o parte din locuitorii sai au fost ingropati sub un munte de cenusa si materii vulcanice. Si au ramas asa, ingorpati, pana in secolul al XVIII-lea, cand o serie de texte vechi au scos la iveala existenta acestui oras.

In cursul serii revenim in Roma pentru a ne odihni pentru o noua zi.

 

  • Ziua 9 .   Roma - Asissi - San Marino - Padova 

         Ne luam la revedere de la Roma și ne îndreptam spre Asissi, orașul în care s-a nascut Sfântului Francisc, ocrotitorul Italiei. Dupa o plimbare prin șarmantul orașel întins pe colinele line ale Muntelui Subasio, important loc de pelerinaj pentru catolici, mergem mai departe catre San Marino, un microstat de doar 61 de kilometri patrati și cu doar 33.500 de locuitori. Cele trei fortarete catarate pe coasta Muntelui Titan - Guaita, Cesta și Montale - ofera o panorama impresionata spre Muntii Apenini și spre Marea Adriatica, așa ca sfatul nostru este sa nu rataciti tocmai astazi aparatele foto! Dupa vizita în San Marino ne îndreptam spre Padova. Cazare la un hotel din zona Padova.  

 

  • Ziua 10 .   Padova - Ljubljana - Zagreb

         Ne luam la revedere de la Padova și de la Italia și ne îndreptam spre Ljubliana, un mic dejun satios, pornim împreuna sa vedem cu ochii noștri cum se integreaza istoria într-un prezent vibrant și viu. Caci te uimește verdeata orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasa.

Destinatia noastra este Castelul Ljubljana, care se înalta pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta dateaza din secolul al XV-lea și aspectul sau impunator îi tradeaza rolul istoric de fortareata, cazarma și reședinta regala. Verifica bateriile aparatului de fotografiat sau bazeaza-te pe camera telefonului, la alegere. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa speciala reuneșete, de fapt, un grup de trei poduri care leaga orașul modern de centrul medieval. Zona este animata de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc aici sa faca fotografii demne de pus în rama!

 

Moment de ragaz (timp liber):

         Preparatele traditionale sunt parte din mândria locului, caci în Ljubljana vei mânca un strudel uimitor, vei gusta brânzeturi rafinate și îti vei stinge setea cu bere locala. Slovenii se lauda cu apicultura și au nenumarate soiuri de miere. Așa ca daca te gândești sa aduci un suvenir pentru cei dragi, acum este momentul sa te aprovizionezi cu miere parfumata.

         Pornim apoi spre Zagreb. Situat în nordul Croatiei, acesta a rezistat eroic atacurilor turcesti dar și cutremurului devastator din 1880. Încercarile traite de-a lungul timpului se vad, azi, în Zagreb, în doua moduri. Bisericile luxuriante și manastirile arata credinta puternica în Dumnezeu. Pe de alta parte, palatele, parcurile și aria comerciala arata ca în Zagreb oamenii știu sa se bucure de viata! În vizita noastra, vedem ambele pespective: cea spirituala, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domina Piata Kaptol cu turnurile sale ce vegheaza orașul înca din secolul al XIII-lea, dar și partea moderna, vibranta pe care o simti în Piata Centrala Zrinjevac – numita oficial Trg Nikole Šubića Zrinskog.Ne indreptam catre hotelul nostru din Zagreb pentru cazare. Ne odihnim si ne pregatim de o noua aventura pentru urmatoarea zi.

 

  • Ziua 11.   Zagreb – Belgrad                                                                    

         Dupa micul dejun ne îndreptam spre Belgrad, unde incepem asediul prin Poarta Leopold, punctul de acces catre centrul istoric. Belgradul s-a ridicat pe vechea Cetate Singidunum, fondat de un trib celtic și transformat de romani într-un centru de aparare la granita imperiului. Cetatea se afla în Parcul Kalemegdan, un spatiu ce se întinde pâna la malurile Dunarii și ale Râului Sava.  În jurul cetatii, la distanta de câtiva pași zarim: Poarta Zindan, Poarta lui Despot, Fântâna Romana, Biserica Ruzica, Monumentul Recunoștintei Franceze și Turnul cu Ceas.

         Ieșim din Kalemegdan şi ne îndreptam spre Catedrala Ortodoxa Arhanghelul Mihail, construita la ordinele domnitorului Milos Obrenovic, în 1837. În apropiere se afla Palatul Printesei Ljubica.  Ne continuam traseul  pe artera pietonala Kneaz Mihajlov, faimoasa pentru cafenelele și magazinele en vogue. Aici gasim un oraș vibrant, plin de viata și istorie, cu edificii civile în stil neoclasic sau baroc ce poarta amprenta Habsburgica de sec. XIX. Dupa ce ajungem în Piata Republicii, admiram cladirea Muzeului National si a Teatrului  şi intram în Skadarlija, cartierul boem al Belgradului, corespondent al celebrului Montmartre din Paris, cu o puzderie de cafenele și cârciumi unde odinoara își faceau veacul scriitori, artiști și actori la sfârșitul secolului XIX. Câteva dintre localuri mai primesc și astazi oaspeti, Dva Jelena, Zlatni Bokal și Tri Sesira. În cârciumi, notele muzicale readuc atmosfera de început de secol XX, cu chansonete sau folk și jazz autohton și clinchet de pahare, acompaniate de o animatie vesela și voci petrecarete.

                     Ne continuam vizita cu Catedrala Sf. Sava, cea mai impunatoare catedrala ortodoxa din Balcani, incendiata de catre turci în 1595 și reconstruita în secolul XIX. Ne indreptam spre hotelul nostru din Belgrad pentru cazare.

 

Moment de ragaz: (program optional)

         Seara mai ramîne timp sa ne înfruptam din preparatele supra-calorice, dar extrem de gustoase ale bucatariei sârbești, și sa ciocnim paharele pline de sljivovica (slibovita), rakija (rachiu) sau varaintele sale mai fanteziste cu diverse arome precum cea de gutui, caise sau nuc. Ar fi pacat sa nu gustam din pacatoasa medovaca (bautura ursului), o variatiune a rachiului în care mierea este vedeta. Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam impresii și sa legam prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de calatorie și nu-i exclus sa mai fim și altadata …)

 

  • Ziua 12   Belgrad – Bucureşti

Calatoria noastra se apropie de sfârșit! De la Belgrad ne îndreptam spre București, unde vom ajunge în cursul serii.