Legendele Olimpului – Circuit Grecia 2021

Grecia

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București – Veliko Tarnovo - Serres

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Tranzităm Bulgaria. Nici nu ne-am obișnuit cu verdele dealurilor bulgărești care domină peisajele când ajungem la Veliko Târnovo Orasul Ţarilor”, fosta capitală a Bulgariei Medievale. Orașul  pare desprins din cărțile de povești, așa că, decidem să îi explorăm farmecul. Fosta Capitală Bulgară ne întrece toate așteptările: Cetatea Tsarevo domină înălțimile, iar în oraș ne încântă străduțele și casele cu aerul lor medieval. Cafenele și restaurante primitoare ne fac cu ochiul la fiecare colț de stradă. Noi însă avem de văzut Monumentul Asăneștilor, Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic, Catedrala din Veliko Tarnovo, Biserica Fortificată a celor 40 de Sfinți Martiri, Biserica Sfinților Petru și Pavel. Și evident, impozanta Cetate  Tsarevets. Timpul însă ne obligă să fim mai expeditivi, așa că facem un tur frugal, sperând să mai avem drum pe aici ca să revedem orașul în tihnă. Ne întoarcem la autocar, și continuăm periplul Balcanic.

Ne continuăm drumul spre Serres. Cazare în  zona Serres – Sidirokastro.

 

  • Ziua 2. Serres– Croaziera Athos – Salonic -  Riviera Olimpului

Kalimera! (Bună dimineața!). Plecare spre Ouranoupoli, lângă Sfântul Munte Athos, cel mai important complex de mănăstiri ortodoxe din Grecia. Timp liber pentru plajă, sau opţional croazieră (aprox. 2 h 45 min.) pentru a admira 8 din cele 20 de mănăstiri şi schitul Sfânta Ana. Continuăm spre capitala Madeconiei  - Salonic (Thessaloniki), o metropolă frematând de viaţă, situată pe malul Mării Egee. La un capăt al promenadei de pe ţărm se află o statuie impunătoare a lui Alexandru cel Mare, a cărui soră vitregă a dat numele oraşului. Aceasta s-a căsătorit cu regele Kassandros, care a întemeiat oraşul.  Salonicul este aşezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul său răsăritean din Byzantium (viitorul Constantinopol).  Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. La mică distanţă de această arteră vei descoperi  Arcul lui Galerius, ridicat de împăratul Galerius în anul 303 pentru a-şi comemora victoria asupra perşilor.

În apropiere se ridică semeaţa Rotonda, despre care se crede că a fost construită pentru a deveni mausoleul lui Galerius, desi nu a servit niciodata acestui scop. De-a lungul timpului a fost folosită şi ca biserică şi ca moschee, iar astăzi adăposteşte ocazional expoziţii de artă. Ne îndreptăm privirea spre mare şi zărim silueta zvelta a  Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic.  Pe vremuri era denumit Turnul Însângerat, din cauză că fusese folosit drept închisoare şi loc de execuţii. În prezent se află aici un Muzeu Bizantin care reuneste o mulţime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii şi icoane. Asigură-te că urci până pe acoperiş, de unde poţi admira fumoasa panoramă a ţărmului din Salonic.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Încercaţi  cu încredere produsele de patiserie şi neapărat savuraţi un Caffé Frappé , o băutură rece, făcută din cafea instant. Originar din Grecia, Frappe-ul  a devenit popular după cel de-al II-lea război mondial, atunci când ideea de a ieşi în oraş să bei o cafea a început să prindă contur. Cafeaua este amestecata cu zahăr şi este agitată cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul durează un minut, conţinutul este apoi turnat în pahar peste care se adaugă gheata, apă rece si lapte.

După ce ne-am delectat cu delicioasa băutură ne îndreptăm paşii spre Biserica Sf. Dumitru – cea mai mare biserică din Grecia, cu hramul sfântului protector al oraşului. Clădirea a fost reconstruită în 1917, în urma unui incendiu care a devastat oraşul, fiind ridicată pe locul în care romanii l-au ucis pe Sfântul Dimitrios în anul  305, pentru refuzul de a renunţa la credinţa lui.

Lăsăm în urmă frumosul oraş de la Marea Egee şi ne îndreptăm spre hotelul nostru situat pe Riviera Olimpului. Cazare la hotel.

  • Ziua 3. Sf. Paraschevi  -  Meteora – Termopile  - Atena

Noua zi promite tot ce e mai bun din două lumi atât de diferite, și totuși atât de similare: Meteora și Atena, un lăcaș sfânt și o capitală a zeilor.

În drumul spre Kalambaka facem un scurt popas pentru a vizita Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Oamenii cinstesc icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi aflate în biserica săpată în stâncă, iar apoi se coboară la izvorul sfintei, care este considerat vindecător de boli de ochi.

Ne îndreptăm paşii spre  Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, după Sfântul Munte Athos, și monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta câteva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile mănăstirilor așezate chiar pe crestele stâncilor înalte ca niște fortărețe redutabile. Aflat într-o pădure de stânci, deasupra Mării Egee, complexul Meteora mai găzduiește 6 mânăstiri, din 24 câte au fost inițial, ruine și peșteri ale sihaștrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim mânăstirile Marele Meteor, Varlaam și Sfânta Treime. Cea mai importantă mănăstire din complex este cea a Marelui Meteor, construită în secolul XIV. Regina Maria a României a fost prima femeie care a vizitat această mânăstire, în anul 1921.

 

Moment de răgaz (timp liber):

După ce ne-am încărcat sufleteşte ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine -  Zindros, situat la polelele Meteorelor.  Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi  câteva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La  finalul turului puteţi achiziţiona şi dumneavoastră una dintre aceste icoane lucrate manual de către mesterii locali.

După vizitarea locurilor sfinte, continuăm drumul spre Atena cu un scurt popas la Termopile, locul eroicei bătălii între Spartani şi Persi. În cursul serii ajungem în Atena , leagănul civilizației occidentale. Cazare în Atena.

 

  • Ziua 4. Atena  -  Cap Sounion

Pornim motoarele, dimineața devreme, după micul dejun. La fiecare pas ne lovim de mitologie, facem salturi în timp, de la Titani până la zeii din Olimp, ajungând la unele dintre cele mai cunoscute monumente din Atena. Însoţiţi de către ghidul local vom vizita situl Acropolis, în care vom descoperi Partenonul, Teatrul lui Dionis, Templul lui Nike, Templul Erechtheion și Sanctuarul Asclepius.

         Vom explora Templul lui Zeus, Antica Agora, Templul lui Hefaistos și vechiul cimitir Keramikos. Vom afla miturile grecilor despre zeii și eroii lor și adevărurile din spatele lor, totodată bucurându-ne de priveliști minunate.

Ne continuăm vizita în Atena cu un tur panoramicde oraş :Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia, Stadionul Olimpic.

O campanie recentă care promovează capitala Greciei suna astfel: #Vorbește ateniana! Fii atenian!#. Un îndemn simplu căruia nu ne putem împotrivi. Iar cel mai bun mod de a învăța limba atenienilor este prin a repeta specialitățile grecești, citind meniul la o taverna din cartierul Plaka.

 

Moment de răgaz (timp liber):

O cină într-o tavernă din cartierul Plaka din Atena trebuie savurată precum o avalanșă de senzații. Iar experiența culinară este ca o călătorie prin toată Grecia - cu insule, mări, munți și grădini verzi, roditoare. Savurează fiecare înghițitură din tradiționalele souvlaki, tzatziki, sau dolmadakia (versiunea grecească a sarmalelor), dar și peștele și fructele de mare proaspete. Stropește-le din plin cu un pahar de vin autohton, ouzo sau tsipouro. Iar desertul din iaurt bogat, biscuiți crocanți, migdale și nuci peste care se varsă câțiva stropi de miere de culoarea chihlimbarului te vor face să vorbești grecește.

După turul istoric, avem program liber înAtena sau, opțional, cei care simt că vor să mai descopere Grecia, locurile ei pitorești și zeii săi măreți, sunt invitați să viziteze Cap Sounion, situat  în sudul Peninsulei Attica,  renumit atât pentru rolul de sanctuar de la malul mării, cât și pentru ruinele Templelor Atenei și ale lui Poseidon. Dacă vă doriți să urmăriți un apus de soare grecesc, deasupra mării, însoțiți de zeul apelor, atunci haideți în excursia la Cap Sounion si nu veţi regreta. Ne întoarcem în capitala Greciei şi ne cazăm la acelaşi hotel.

  • Ziua 5.  Atena  - Corint – Micene -  Nafplio – Epidaurus  

         Mic dejun. A doua zi ne rezervă și mai mult timp pentru a explora Capitala, în caz că vrem să căutăm suveniruri sau să vizităm complexul muzeal Benaki, cu o colecție impresionantă de obiecte și artefacte din perioada creștin-bizantină, islamică, dar și porțelan sau jucării antice provenind din China antică. Cei pasionați de sportul rege ar putea face un ocol scurt pană la  stadionul celei mai iubite echipe de fotbal din Grecia, FC Panathinaicos, înconjurat de parcuri intinse.  

         Pentru cei care doresc să descopere şi alte locuri frumoase ale vechii Grecii vă propunem excursia opţională în Peloponez considerată pe drept #inima Eladei, locul în care Hercule a învins leul din Nemeea, și unde a fugit Paris al Troiei cu frumoasa Elena. Potrivit legendei, Peloponezul este locul de unde au pornit Argonauţii în căutarea lânii de aur.  Prima noastră oprire va fi la  Canalul Corint, un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul a fost construit între anii  1881 – 1893  si are o  lungime de 6,3 km .

 

Moment de răgaz (timp liber):

Ia-ți camera foto și inima în dinți și păşeşte pe pasarela care leaga Grecia Continentala de Peninsula Peloponez,  situată la circa  100 m înălţime faţă de nivelul mării.  De aici poți cuprinde cu pivirea cele două mări şi cu ceva noroc,  te-ai putea afla acolo exact când, printre pereţii săi înguşti şi abrupţi care străbat întreaga distanţă dintre Golful Corint şi Marea Egee, trece câte o navă.

 

Ne continuăm excursia noastră prin Peloponez cu oprire la Micene, unde descoperim Mormântul lui Agamemnon dar şi ruinele fostei cetăţi, înconjurată de  “ziduri ciclopice”, construite conform legendei de către fiinţe mitologice. Situl arheologic de aici a fost inclus în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO încă din 1999 iar în cadrul  Muzeului de Arheologie vei descoperi o impresionantă colecţie de obiecte şi artefacte ce atestă tradiţiile şi istoria civilizaţiei miceniene, cel mai faimos exponat fiind masca de aur a regelui Agamemnon. Urmează Nafplio, unde privirile ne sunt furate de  fortificaţiile Castelului Palamidi, strategic ridicate pe faleza înaltă şi stâncoasă pentru a face faţă atacurilor ce ameninţau odinioară tinuturile Peloponeze. Excursia noastră se încheie cu Epidaurus, locul naşterii lui Asclepios, zeul Medicinei. Teatrul Antic de aici este considerat  ca având cea mai bună acustică din lume.

 După ziua de azi suntem mai bogaţi în cunoştinţe despre istoria antica a Greciei şi în drumul spre hotelul nostru din Atena ne reamintim reperele zilei. Cazare în Atena la acelaşi hotel.

 

  • Ziua 6.  Atena  - Delfi  - Riviera Olimpului

Mic dejun. Părăsim cu regret capitala Greciei şi ne îndreptăm spre situl de la  Delphi, considerat de către grecii anitici centrul lumii. Aflat pe versantul sudic al Muntelui Parnas, cu deschidere asupra unei văi largi, plină de măslini, care se revară către coastă, locul acesta este pe bune dreptate de neuitat.  Când vizitezi Delfi, iei parte la o tradiţie care durează de peste  3.000 de ani. În secolul al XII-lea ȋ.e.n, aici au început să vină primii pelerini să afle răspunsurile Pythiei, cea mai faimoasă preoteasă a oracolului. Momentul obişnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a şaptea zi din lună, cand oricine putea pune întrebari oracolului şi putea cere îndrumare în orice privinţă, fie că era vorba despre lucruri importante sau nu. Preoteasa  era o femeie, cu vârsta de peste  50 de ani, cu reputaţie ireproşsabilă, despre care se credea că primise darul profeției de la zeul Apollo.

Drumul continuă spre Riviera Olimpului, trecând pe lângă orașele Lamia, Larissa, dar și pe lângă castelul bizantin de la Platamonas. Fortificaţia, datând din secolul X, este amplasată la poalele Muntelui Olimp, cu poziţie strategică asupra drumului de legătură dintre Macedonia şi Thessalia şi Grecia de Sud. Ajungem la hotelul nostru și avem timp liber pentru ultimele cumpărături pentru cei dragi de acasă. Cazare hotel pe Riviera Olimpului.

Experiență: ritm și gusturi tradiționale

           Dacă te întrebai cu ce ai mai putea umple timpul înainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont : cum sună pentru tine “Seară Tradițională Grecească  (optional). Ai ocazia să descoperi folclorul autentic, dansurile, ritmurile şi costumele specifice, cu obicieiurile de nuntă, dar şi bucătăria specifică. După această cină ne îndrăgostim definitiv de Elada, de aromele şi gusturile sale, de cel mai bun ulei de masline din lume şi de cele mai proaspete fructe de mare.

  • Ziua 7.   Riviera Olimpului  -  Sofia -  Bucuresti

Mic dejun.  Antio, ta leme sindoma!...! (La revedere, ne revedem

curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat şi ne îndreptăm spre ţară. Mai întăi traversăm Bulgaria şi ne oprim pentru o scurtă vizită în capitala acesteia – Sofia. Aici păşim în impunătoarea catedrală Alexandr Nevski, ridicată în stil neobizantin în perioada  1904-1912 pentru a sărbători eliberarea de sub dominația otomană. Cupola are o înălțime de 45 m, iar turnul clopotniței o înălțime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmură italiană policromă iar la baza cupolei este înscris cu litere de aur textul rugăciunii Tatăl nostru.

Ne continuăm traseul spre Bucureşti unde ajungem în cursul serii.