Liban Muzeul Orientului 7 nopti 2021

Liban

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București - Beirut

     Călătoria noastră începe cu un zbor către Beirut, capitala statului Liban, cel mai mare, dar și cel mai vibrant oraș al țării. Drumul nu este lung, insa zborul este de noapte si astfel dupa sosire si transfer, ne cazam pentru odihna.

 

  • Ziua 2. Beirut - Sidon - Tyre

   După mic-dejun vom începe vizitarea zonei de sud a Libanului, începând cu orașul Sidon, un important și activ centru comercial și administrativ. Vizităm cea mai populară atracție a sa, Castelul Cruciaților, așezat chiar la marginea portului, construit de creștini ca fortăreață în secolul XIII. Facem apoi o plimbare pe aleile centrului istoric și vizităm bazarurile, locuri deosebite care și-au păstrat farmecul oriental autentic. Despre istoria veche a orașului nu se cunosc prea multe, iar asta atât din cauza lipsei cercetărilor arheologice, cât și distrugerilor și furturilor la care a fost supus orașul în secolele XIX și XX. Următoarea nostră oprire este Tir (Tyre), un alt oraș antic, care odinioară era o insulă situată la mică apropiere de țărm. Vizităm aici Arcul de Triumf, Hipodromul antic și alte câteva ruine cruciate, romane, grecești și bizantine. Seara ne întoarcem la hotel, în Beirut.

 

  • Ziua 3.  Beirut - Harissa - Byblos

   Astăzi vizităm în detaliu capitala Libanului, Beirut. Turul începe cu Stânca Porumbeilor, cunoscută și drept Stânca Raouché, o stâncă imensă care se înalță din mare, în apropierea malului din cartierul Raouché. De aici ne vom deplasa pe șoseaua de coastă spre centrul orașului, acolo unde se desfășoară unul dintre cele mai ample procese de reconstrucție, necesar după distrugerile din războiul civil încheiat în 1990. Vizităm Muzeul Național, cel mai important muzeu din Liban, a cărui colecție deține 100.000 de artefacte care datează din perioade antice, până în perioada medievală. Mai apoi vom merge în Harissa, unde vom călători cu telecabina până pe cel mai înalt deal al orașului, pentru a admira de aproape celebra statuie a Fecioarei Maria. De aici avem o priveliște superbă care ne permite să vedem orașele Jounieh și Beirut. Pe după-amiază plecăm spre Byblos, unul dintre cele mai vechi orașe din lume care au fost locuite neîntrerupt timp de 5000 de ani. Aici vom vizita Castelul Cruciaților, construit în sec. XII, Biserica Sf. Ion, ruinele orașului antic, teatrul roman și vechiul port. La lăsarea serii ne vom întoarce la hotel, în Beirut.

 

  • Ziua 4. Bcharreh – Cedars – Qozhaya

   După mic-dejun vom vizita Muzeul Gibran din Bcharreh, un superb orășel din Nordul Libanului, situat într-o depresiune muntoasă, la altitudinea de 1450m. Muzeul îi este dedicat faimosului scriitor și filosof și artist libanez Kahlil Gibran, iar aici găsim sute de lucrări ale sale, obiecte personale, dar și mormântul său. Vizităm apoi o pădure de cedri, unde cresc peste 300 de exemplare. Acest arbore este principalul simbol al țării, încă din cele mai vechi timpuri. Canaaniții, Egiptenii și Fenicienii foloseau lemnul de cedru la construirea templelor și a navelor maritime. De aici mergem spre Valea Qadisha, un defileu stâncos unde se află o mulțime de peșteri, capele, mănăstiri și refugii săpate în piatră, locuite încă din mileniul III î.e.n. Vizităm aici Mănăstirea Sfântul Anton din Qozhaya, locul unde a fost instalată prima presă tipografică din Orientul Mijlociu, în 1584. După această vizită ne vom întoarce la hotel, în Beirut.

 

  • Ziua 5. Grotele Jeita - Faqra - Beit Mery

Astăzi vom admira o minunată lucrare a naturii, Grotele Jeita, două peșteri calcaroase interconectate, cu o lungime totală de 9km. Accesul în grote se face cu ajutorul unei instalații pe cablu, respectiv cu un mic tren de mină și cu câteva bărcuțe. De-a lungul turului acestor grote, vizitatorii pot admira formațiunile calcaroase și lacurile subterane, care în lumina reflectoarelor creează un minunat tablou colorat. Părăsim grotele și urcăm pe muntele Sannine, până ajungem la Faqra, un sit arheologic situat la altitudinea de 1500m, unde vom descoperi mai multe ruine Romane și Bizantine. Admirăm Templul lui Zeus Beelgalasos, sanctuarul dedicat lui Agrippa II, două altare și un turn. Ne continuăm drumul prin munți, până la Beit Mery. Aici se află Deir El Qalaa, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Liban, construită în sec. XVIII pe rămășițele unui templu roman. Admirăm mănăstirea, frumoasele sale grădini, terasa, ruinele romane, apoi plecăm înapoi spre Beirut. Pe drumul de întoarcere vom putea admira întreaga vale și apeductul roman din Zbeide. Petrecem noaptea în Beirut.

 

  • Ziua 6. Deir el Qamar - Beiteddine

     Astăzi vizităm una dintre cele mai frumoase așezări din Liban, Deir el Qamar, un vechi orășel fermecător, așezat într-o zonă deluroasă. Aici a fost reședința emirilor Libanului în secolele XVII și XVIII, iar astăzi încă se păstrează o mulțime de bijuterii arhitectonice din acea epocă. În traducere, Deir El Qamar înseamnă „Mănăstirea Lunii”. Ne vom plimba pe străzile întortocheate ale orașului și ne vom bucura de frumusețea sa deosebită și de atmosfera calmă și degajată. Vom merge apoi spre Beiteddine, unde vom vizita Palatul Emirului Bashir II, o capodoperă a stilului arhitectural libanez, extrem de bine conservat și valorificat în ziua de azi ca sediu al Muzeului Beiteddine și loc de desfășurare al Festivalului Beiteddine. Printre multe alte exponate deosebite, aici vom admira o colecție excepțională de mozaicuri bizantine. La lăsarea serii ne vom întoarce în Beirut.

 

  • Ziua 7. Baalbeck - Ksara - Anjar

Astăzi vom vizita câteva dintre cele mai importante situri istorice ale lumii, situate în Valea Râului Begaa. Primul dintre ele este cel din Baalbek, un oraș care în vremea romanilor se numea Heliopolis. Aici vom descoperi Templul lui Jupiter, Templul lui Bachus, Templul lui Venus, dar și mormântul lui Kholat, fiica lui Husayn, nepotul profetului Mohamed. Următoarea noastră vizită va fi la Crama Ksara, înființată în 1857, locul unde se produce unul dintre cele mai bune vinuri libaneze. Aici puteți gusta din minunatul vin local și vă puteți procura câteva sticle pentru cei dragi de acasă. Mai departe, în Aanjar, un oraș locuit astăzi de armeni, vom vizita situl istoric Omayyad, mai exact ruinele palatului califului

 

  • Ziua 8. Beirut

     In aceasta ultima zi petrecuta in Beirut, o vom petrece dupa bunul plac pentru a ne bucura de frumoasa metropola. Dupa miezul noptii, vom fi transferati la aeroport pentru a călători înapoi spre București cu mintea plină de amintiri și imagini deosebite, fericiți că am cunoscut un popor deosebit de înțelept și am văzut una dintre cele mai frumoase țări din Orient.

Momente de răgaz

 

 

Noapte albă în Beirut

Ultima noapte petrecută în Beirut ar trebui să fie una memorabilă. Până la urmă, vei avea destul timp să te odihnești pe drumul înapoi spre casă, așa că uită de somn și ieși în oraș. Începe cu o vizită în souq, vei constata cu surprindere că bazarurile sunt chiar mai vibrante și mai pline de farmec pe timpul nopții. Răsfață-te cu un pahar de vin și deschide bine ochii și urechile, căci s-ar putea să dai peste vreun concert sau alt tip de eveniment. Următoarea oprire este la club, unde poți dansa până în zori, însă dacă nu ai chef de muzică și agitație, poți alege un pub sau o cafenea liniștită. Le găsești în zona Hamra sau pe malul mării. Dacă alegi să-ți savurezi băutura în liniște, noi recomandăm să încerci și o narghilea aromată.

 

Vânătoare de comori în bazar

O vorbă veche și înțeleaptă spune că „mărunțișul unuia poate fi comoara altuia”. Proverbul are multe nuanțe și înțelesuri, dar când vei păși în bazarul Souq El Ahad din Beirut vei înțelege perfect despre ce este vorba. Aici găsești sute și chiar mii de accesorii, podoabe, bijuterii, obiecte ciudate și antichități care în ochii localnicilor nu valorează mare lucru, însă pe tine cu siguranță te vor captiva. Nu te sfii să cercetezi în detaliu conținutul tarabelor, până la urmă de-asta ești în bazar, și nici să negociezi cu comercianții. Când simți că energia te lasă, urmărește aburii aromați până la cea mai apropiată cafenea și nu pleca fără să guști și ceva dulce, apoi întoarce-te la vânătoare și nu te opri până n-ai vizitat fiecare magazin și tarabă în parte.

 

Schimbarea la față a Beirutului

Beirut este o adevărată capitală a diversității, nu doar în sensul etnic, ci și al diferitelor stiluri și perioade istorice care își lasă amprenta aici. Nu vei găsi două cartiere la fel și, trecând de la unul la altul vei avea impresia că ai intrat în alt oraș. Unul dintre cele mai interesante și mai noi cartiere este Achrafieh, care până nu demult era doar o bucată întinsă de teren arabil. În ultimii ani, însă, aici s-au înălțat o mulțime de vile și clădiri elegante, luxoase, dar care păstrează farmecul specific oriental. Printre ele, vei găsi totuși și câteva edificii mai vechi, cel puțin la fel de interesante, care aparțineau familiilor bogate care stăpâneau zona. Aceste clădiri vechi încep, încet-încet, să dispară, așa că asta ar putea fi ultima ta șansă de a le admira.