Polonia si Aventura Baltica autocar 2021

Tarile Nordice-Tarile Baltice

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1.  București – Budapesta

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Verifică lista cu oraşele prin care tranzităm ţara. Ajungem în cursul serii la Budapesta. Cazare în Budapesta.

 

  • Ziua 2.  Budapesta - Cracovia

Plecăm din Budapesta, o destinație familiară, și ne așezăm confortabil în scaunele autocarului. Trecem prin Slovacia, traversăm Munții Tatra prin Parcul Național Tatra Mică admirând cadre spectaculoase ce trebuie suprinse cu obiectivul. Ajungem după-amiaza în Cracovia și descoperim primele semne care ne confirmă că suntem într-o fostă capitală, loc de încoronare și reședință a monarhilor polonezi până în 1734.  Pe colina Wawel, situată deasupra râului Vistula, admirăm cel mai important complex arhitectonic, fosta reședință regală, Castelul Wawel şi Catedrala unde a predicat Karol Wojtyla  viitorul Papă Ioan Paul II . În criptele din subsolul catedralei se află mormintele  regilor Poloniei.

Urmăm ruta clasică turistică a Cracoviei, denumită Calea Regală așa că, următorul nostru popas este în Piața Centrală - Rynek Glowny,  cea mai mare piață istorică din Europa. Rynek Glowny impresionează prin frumusețea clădirilor recent renovate și spațiul imens. Cele mai impozante clădiri din piață sunt Hala Mătăsurilor, Biserica Sfânta Maria și Turnul Primăriei.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Cu siguranță ai observat numărul copleșitor de mare al consoanelor din vocabularul polonez. Ca să le poți ignora cu seninătate, hai să gustăm un pahar sau două de Tatanka - supranumită și "placinta de mere" datorită gustului său puternic aromat. Băutura tradițională este un amestec de vodka zubrówka, suc de mere și scorțisoară. Se servește cu un strop de lămâie și gheață. Delcios!

În cursul serii mergem la hotelul nostru din Cracovia pentru cazare.

 

  • Ziua 3.    Cracovia –Czesctochowa – Varşovia

Continuăm călătoria spre Czestochowa. Orașul gazduiește Mănăstirea Jasna Gora ridicată în secolul al XIV-lea care atrage mii de pelerini din întreaga lume în fiecare an. În mănăstire vom putea admira celebra icoană a Madonei Negre, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Se povestește că icoana ar fi reușit să oprească invazia trupelor suedeze în sec XVII și să salveze mănăstirea de jaf. Pornim mai departe la drum hotărâți să cucerim capitala Poloneză, Varșovia. Ajungem în Varșovia, iar prima oprire o facem în Centrul Vechi, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Suntem înconjurați de clădiri impunătoare, edificii care au marcat momente cruciale din istoria Poloniei. Ne impresionează Catedrala Sf. Ioan, Piața Veche, Fortăreața Barbakan, Columna lui Sigismund III, Palatul Regal și Biserica Sfântei Cruci în care se află urna cu inima celui mai romantic compozitor din toate timpurile, Frederik Chopin. Timp liber în Varşovia.

 

Moment de răgaz (timp liber):

În timpul liber vă propunem o scurtă plimbare în Parcul Lazienki cu al său impresionant “Palat plutitor", reședința de vară a ultimului rege al Poloniei, Stanislaw August Poniatowski.

În cursul serii pornim spre hotelul nostru din Varșovia pentrucazare.

  • Ziua 4.  Varșovia – Kaunas - Riga

Drumul nostru continuă spre Kaunas, al doilea oraș ca mărime din Lituania. Orașul se desfășoară la întâlnirea râurilor Nemunas și Neris, iar atracțiile cele mai notabile se regăsesc în Centrul Vechi unde admirăm Castelul Kaunas, Biserica Sf. Gheorghe, Piața Primăriei și Catedrala Sf Petru şi Pavel. Plecăm din Kaunas complet uimiți de bogăția culturală a acestui oraș. În cursul serii ajungem în Riga. Cazare la hotel.

 

  • Ziua 5.  Riga – Tallinn

Capitala Letoniei, Riga așteaptă să îi descoperim frumusetile ascunse. Începem turul de oraș și oprim în centrul vechi, cu al său aer medieval, clădiri vechi pastelate, străzi înguste și pavate cu piatră cubică. Prima impresie este de oraș muzeu, dar fără aglomerația tipică altor orașe turistice. Unul dintre simbolurile orașului este “Casa cu Pisici”, care are și o poveste interesantă (lăsăm însoțitorului de grup plăcerea de a o relata). Obiectivele emblematice din Riga sunt Cetatea, Monumentul Libertății, Biserica Sf. Petru, Casa Capetelor Negre, o clădire barocă absolut superbă care ne amintește de Sibiul nostru. Aflăm, trecând prin fața Operei Naționale, că este orașul natal al celebrului balerin Mihail Barâșnikov. Ne impresionează Catedrala, aproape la fel de bâtrână ca Riga (1211).  Continuăm drumul  spre Tallin, oprindu-ne în orașul vechi înconjurat de zidurile cetății, obiectiv înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Tallin mai este supranumit și “Silicon Valley al Europei”. Aspectul medieval al clădirilor și străduțelor înguste contrastează cu cafenele cu design interior minimalist de secol XXI. Admirăm Castelul Toompea, Piața Primăriei și Catedrala Al. Nevsky. Cazare în Tallinn.

 

 

  • Ziua 6.  Tallinn – Helsinki- Tallinn

       Timp liber în Tallinn sau vă propunem o excursie opțională în Helsinki, capitala Finlandei (biletele de feribot nu sunt incluse). Încă din port ne încântă priveliștea multicoloră a urbei finlandeze și ne facem o primă impresie încântătoare despre Helsinki.

Suntem preluați de autocarul local și împreună cu ghidul începem turul de oraș: Piața Senatului, Catedrala Luterană, ale carei cinci cupole verzi cu numeroase coloane corintice și figurine presărate pe acoperiș, reprezintă un element de mândrie pentru finlandezi. În contrast cu stilul architectural din Helsinki, Catedala Uspensky este o construcție ce seamana foarte mult cu bisericile moscovite cu turle din cărămizi roșii cu cruce în vârf, iar domurile sunt în formă de ceapă. Continuăm aventura în capitala finlandeză și ajungem în fața unui obiectiv turistic interesant și în același timp foarte ciudat: Templul Circular, operă de artă arhitecturală contemporană și un loc de reculegere. În traseul nostru zărim și clădirea Parlamentului, apoi pașii ne poartă până în fața Monumentului Sibellius. Timp liber la dispozitie pentru a descoperi și alte frumuseți ale orașului.

 

Moment de răgaz (timp liber) :

       Mergeți în cartierul Mannerheim, cu ale sale case colorate înșirate de-a lungul canalului. Aici vă puteți bucura de o atmosferă colorată și vie, cu restaurante, baruri și cafenele animate de localnici și călători încântați. Încercați Leipäjuusto, o brânză făcută din primul lapte dat de vacă imediat după ce a fătat, însă poate fi folosit și laptele de ren sau capră pentru a face brânza. Laptele este închegat sub forma unui disc gros de 2-3 cm și odată ce brânza este formată, este coaptă sau pusă pe grătar pentru a-și primi petele maronii. Este servit alături de gem din mure galbene, ca un aperitiv care să acompanieze cafeaua.

În cursul după-amiezii avem transfer către port pentru îmbarcare pe feribot și întoarcerea în Tallinn.  Cazare la același hotel din Tallinn.

  • Ziua 7.  Tallinn – Rundale - Vilnius

Plecam din Tallinn cu amintiri frumoase și ne îndreptăm spre următorul obiectiv din program –Palatul Rundale din Letonia, o bijuterie arhitectonică în stil baroc și rococco, opera lui Bartolomeu Francesco Rastrelli, același care a proiectat Muzeul Ermitage din Sankt Petersburg. Pătrundem într-o lume distinsă, elegantă, plină de rafinament, culoare si armonie. Palatul Rundale a servit ca reședință de vară a ducelui Ernst Johann von Biron, cel care a condus Ducatul Courland și Semigallia. Construcția palatului a durat aproape 33 de ani, și aflăm din istoria locului că în 1812 în timpul campaniei din Rusia, palatul a servit  ca spital armatei lui Napoleon. Din nou la drum...

Ajungem în Vilnius, oraș al cărui centru vechi  face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Ne încântă plimbarea printr-un labirint de străzi pietruite, parcuri, piațete, baruri, cafenele și restaurante. Observăm deasemenea o serie de clădiri în stil neoclasic și baroc, absolut fermecătoare, precum : Basilica Sf. Stanislav din Piața Centrală cu al său turn cu clopotniță complet separat de biserică,  Biserica Sf. Petru şi Pavel, clădirea Universității, Primăria și Biserica Rusească. Ne punem întrebarea, de ce oare acest oraș se mai numește și “Ierusalimul Nordului”?  Seara cazare la hotel în Vilnius.

 

  • Ziua 8.  Vilnius - Gdansk

Părăsim Lituania cu intenții “sindicaliste” , ne așteaptă Gdansk, orașul  care a devenit faimos datorită liderului de sindicat Lech Walesa și a mișcării politice “Solidaritatea”. Orașul are însă mult mai multă istorie de dezvăluit decât biografia electricianului ajuns președinte. De îndată ce ajungem în vechiul oraș ne concentrăm pe clădirile și monumentele sale: Poarta de Aur, Primăria, Biserica Sf Maria, Muzeul Chihlimbarului, Fântâna lui Neptun, portul medieval, cu celebra macara construită în 1444, cea mai veche din Europa. Ruta regilor se termină  când intrăm pe Strada Mariacka și continuăm pe Strada Lungă unde ni se dezvăluie șirul de cafenele, baruri și cluburi de noapte unde viața începe de abia după apusul soarelui. Metropola este o colecție nesfârșită de locuri cinematice, case colorate care datează din secolul al XIV-lea, bastioane impunătoare, turle înalte și dantelate ale catedralelor, străzi pietonale ce te îmbie la relaxare. Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Gdansk pentru cazare.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Seara ne retragem într-un bar de pe strada Mariacka ca să degustăm tăria locală care se numește Goldwasser. Băutura emblematică a celor din Gdansk este o băutură specială inventată de un olandez în 1598, Ambrosius Vermeulen. Ingredinetul secret din sticla de Goldwasser este aurul. Firicelele de aur de 22 și 24 de carate, de dimensiuni foarte mici, plutesc și sclipesc în alcool atunci când agităm băutura. Prețul nu este prohibitiv, așa că ar fi păcat să nu ajungă o sticlă de Goldwasser la cină cu prietenii.

După experiența interesantă pe care am avut-o degustând băutura locală “prețioasă”, revenim la hotel și ne pregătim de o nouă aventură.

 

  • Ziua 9.   Gdansk – Malbork – Torun - Lodz

Plecăm din nordul Poloniei, spre sud și vizităm vechea capitală a cavalerilor teutoni -Malbork. Situat pe malul râului Nogat, la circa 40 km de coasta Mării Baltice, în apropierea orașului Gdańsk, Malbork este cel mai mare castel din lume după suprafață, și una dintre cele mai mari construcții de cărămidă din Europa. A fost construit în Prusia de către Cavalerii Teutoni, un ordin religios romano-catolic german de cavaleri, în forma tipică a cetăților cruciate teutone. Ordinul l-a numit Marienburg („Castelul Mariei”). Castelul este un exemplu unic de fortăreață medievală, iar la terminarea sa în 1406 a devenit cel mai mare castel de cărămidă din lume. În decembrie 1997 „Castelul Ordinului Teutonic din Malbork” și Muzeul Castelului Malbork au fost incluse ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO. Din atmosfera de poveste ne grăbim să ajungem într-un oraș clădit de Cavalerii Teutoni în 1230, Torun.

Înscris în patrimoniul UNESCO din 1997, Torun face parte dintr-o pleiadă selectă de șituri emblematice din Polonia. Orașul vechi pare că a încremenit în Evul Mediu, afișîndu-și măreția prin arhitectura superbă, perfect conservată. Din Piața Centrală ne sunt la îndemână Primăria Veche, Muzeul Torun, Biserica Sf. Maria, Casa Memorială Copernicus, Muzeul Turtelor Dulci și ruinele Fortăreței Cavalerilor Teutoni. De aici fugim înspre Lodz, un oraș pe care mulți îl consideră o anomalie post-industrială. Vorbim de același Lodz care a dat cinematografiei mondiale pe celebrii regizori Roman Polansky, Andrej Wajda sau Kieslowski. Se numără printre cele mai tinere orașe din Polonia, începuturile sale urbane legându-se direct de Revoluția Industrială, în special de industria textilă. Același lucru putem spune și de atracțiile din oraș, majoritatea fiind foste hale industriale sau fabrici transformate în centre comerciale, locuri de agrement, galerii și cafenele. Ne oprim și noi într-un astfel de loc, se numește Manufaktura care ne va uimi irevocabil, îndemnându-ne la cheltuieli pe suveniruri. Cazare la hotel în Lodz.

 

  • Ziua 10.   Lodz – Wroclaw – Lodz

       Timp liber în Lodz sau excursie opțională la Wroclaw.  Vizităm Wroclaw, capitală culturală europeană în 2015. Centrul vechi este, cât se poate de evident, motivul pentru care ne aflăm aici. Construit pe 12 insule și străbătut de nu mai puțin de 200 de poduri este un labirint de străduțe pline de farmec medieval, clădiri colorate și foarte mulți pitici de bronz. Aceștia sunt emblema orașului  și au o poveste interesantă. Se pare că cei 270 de pitici din oraș le reamintesc locuitorilor din Wroclaw de o formă de rezistență inițiată aici împotriva dictaturii comuniste din acestă țară. “Hala Centenarului” din Wrocław a fost înscrisă în anul 2006 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Din cauza numeroaselor canale și poduri orașul este, de asemenea, numit și Veneția Poloneză, fiind totodata și orașul cu cel mai mult spațiu verde din Polonia. Parcul Szczytnicki este punctul de interes al unei rețele care se întinde pe ambele maluri ale Râului Odra. Cu suprafața sa de peste 110 hectare, parcul ofera multe locații încântătoare de explorat.  Pregătiți aparatele foto și fiți gata să surprindeți pentru cei de acasă  frumusetea Palatului din Wroclaw, cumpărat de Frederik cel Mare în 1750, a Bisericii      Sf. Elisabeta, construcție în stil gotic, datând din secolul 14 și având inițial 130 de metri înaltime, dar și a Primăriei orașului, aflată în Piața Ryenek, una dintre cele mai de seamă piețe medievale din Europa. După-amiaza întoarcere în Lodz și cazare la același hotel.

 

  • Ziua 11.   Lodz – Katowice – Cracovia

Plecăm spre Katowice, despre care mulți călători pasionați au spus că este cel mai subestimat oraș polonez din punct de vedere turistic. Intrăm în Kato, cum îl alintă localnici și ne convingem că în era post-industrială, orașul a revenit la viață, fiind un centru cultural cu o dinamică și o creștere extraordinară. Peste tot descoperim foste clădiri industriale cărora localnicii le-au găsit funcționalități din cele mai variate: cafenele cu expoziții de artă, galerii de artă cu servire la mese, restaurante și magazine cu design futurist. Ne oprim la Muzeul Silezian cu ale sale clădiri cubiste, ne exprimăm respectul la Monumentul Insurgenților, apoi ne îndreptăm spre strada pietonală din centrul vechi și admirăm Teatrul Silezian Wyspiansky, iar în Piața Centrală facem poze în fața impunătoarei catedrale gotice Catedrala Domnului.  Katowice are o identitate culturală și etnică interesantă, aici locuind atât polonezi cât și germani și cehi. Dealtfel urbea se află în regiunea numită Silezia, faimoasă pentru exploatările miniere din secolul trecut. Entuziasmul post-industrial a schimbat complet Katowice, în prezent fiind orașul cu cea mai frumoasă dinamică și un pol al dezvoltării tehnologice. Aici se află Muzeul Istoriei Calculatoarelor. După amiaza ne îndreptăm spre Cracovia pentru cazare.

 

  • Ziua 12.   Cracovia – Salina Wieliczka - Budapesta

Mic dejun și program liber în Cracovia. Celor dornici sa extindă aventura le propunem excursia opțională în Salina Wieliczka - „Catedrala subterană a Poloniei”, una din cele mai vechi mine de sare încă în funcțiune. Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, salina este vizitată anual de 1,2 milioane de turiști atrași de frumusețea ei:  statui, trei capele și  nu în ultimul rând  Catedrala, toate sculptate în sare de către mineri.

Există și săli dedicate personalităților religioase și politice ale Poloniei, având importanță istorică. Cea mai impresionantă este sala Kunegunda, pe podeaua căreia sunt sculptați diverși pitici, imitând munca minerilor și constituind un omagiu adus acestora și folclorului polonez.       Plecare spre Budapesta -  destinația finală a programului nostru. Sosire și cazare în Budapesta.

 

  • Ziua 13.    Budapesta – Bucureşti

După micul dejun vom pleca spre țară, amintindu-ne cu drag despre toate locurile minunate pe care le-am văzut, nerăbdători să pornim iar la drum .