Salonic – Calatorie pentru placerea gustului 2021

Grecia

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București – Veliko Tarnovo - Salonic

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Tranzitam Bulgaria. Nici nu ne-am obișnuit cu verdele dealurilor bulgărești care domină peisajele când ajungem la Veliko Târnovo Orasul Tarilor”, fosta capitala a Bulgariei Medievale. Orașul  pare desprins din cărțile de povești, așa că, decidem să îi explorăm farmecul. Fosta Capitală Bulgară ne întrece toate așteptările: Cetatea Tsarevo domină înălțimile, iar în oraș ne încântă străduțele și casele cu aerul lor medieval. Cafenele și restaurante primitoare ne fac cu ochiul la fiecare colț de stradă. Aici se află Monumentul Asăneștilor, Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic, Catedrala din Veliko Tarnovo, Biserica Fortificată a celor 40 de Sfinți Martiri, Biserica Sfinților Petru și Pavel. Timpul însă ne obligă să fim mai expeditivi, așa că facem un tur frugal, sperând să mai avem drum pe aici ca să revedem orașul în tihnă. Ne întoarcem la autocar, și continuăm periplul Balcanic.

Ne continuăm drumul spre Salonic. Seara sosir şi cazare la hotel în Salonic.

 

 

  • Ziua 2. Thessaloniki– pe urmele lui Alexandru cel Mare

Kalimera! (Bună dimineața!). Dupa un micul dejun incepem turul nostru in capitala Madeconiei  - Salonic (Thessaloniki), o metropola frematând de viaţă situată pe malul Mării Egee. La un capăt al promenadei de pe ţărm se află o statuie impunătoare a lui Alexandru cel Mare, a cărui soră vitregă a dat numele oraşului. Aceasta s-a căsătorit cu regele Kassandros, care a întemeiat oraşul.  Salonicul este aşezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul său rasaritean din Byzantium (viitorul Constantinopol).  Strada prinicipală din prezent se numeste tot Egnatia. La mică distanţă de această arteră vei descoperi  Arcul lui Galerius, ridicat de împăratul Galerius în anul 303 pentru a-şi comemora victoria asupra perşilor. În apropiere se ridică semeaţă Rotonda, despre care se crede că a fost construită pentru a deveni mausoleul lui Galerius, deşi nu a servit niciodată acestui scop. De-a lungul timpului a fost folosită şi ca bisericş si ca moschee, iar astăzi adăposteste ocazional expoziţii de artă. Ne îndreptăm privirea spre mare şi zărim silueta zveltă a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic.  Pe vremuri era denumit Turnul Însângerat, din cauză că fusese folosit drept închisoare şi loc de execuţii. În prezent se află aici un Muzeu Bizantin care reuneşte o mulţime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii şi icoane. Asigură-te că urci până pe acoperiş, de unde poţi admira fumoasa panoramă a ţărmului din Salonic.

 

Moment de răgaz (timp liber)  :

Încercaţi  cu încredere produsele de patiserie şi neapărat savuraţi un Caffé Frappé , o băutură rece, facută din cafea instant. Originar din Grecia, Frappe-ul  a devenit popular după cel de-al II-lea razboi mondial, atunci când ideea de a ieţi în oraş să bei o cafea a început să prindă contur. Cafeaua este amestecată cu zahăr şi este agitată cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul durează un minut, conţinutul este apoi turnat în pahar peste care se adaugă gheaţă, apă rece şi lapte..

După ce ne-am delectat cu delicioasa băutură ne îndreptăm paşii spre Biserica Sf. Dumitru – cea mai mare biserică din Grecia, cu hramul sfântului protector al oraşului.

Clădirea a fost reconstruită în 1917, în urma unui incendiu care a devastat oraşul, fiind ridicată pe locul în care romanii l-au ucis pe Sfântul Dimitrios în anul  305, pentru refuzul de a renunţa la credinţa lui.

După amiază vă propunem opţional,  un tur culinar inedit – “Călătorie pentru plăcerea gustului”. Vă invităm alături de noi să gustăm din savorile greceşti începând cu tzatziki, măsline, bougatsa, rulouri delicioase umplute cu spanac, brânză sau carne tocată, si continuând cu fructeşe  de mare proaspete garnisite cu celebra salată grecească asezonata cu ulei de măsline şi pudrată cu oregano, şi toate savurate alături de un pahar de ouzo. În general, preparatele grecești sunt caracterizate de folosirea ingredientelor proaspete, naturale, bogate în nutrienți și sărace în grăsimi animale. Mâncărurile sunt gătite după rețete tradiționale, transmise din generație în generație. Fiind formată din insule incredibile și ape bogate în viață marină, Grecia este cunoscută pentru abundența și bogăția preparatelor cu fructe de mare, iar portul Salonic este locul ideal pentru a le degusta. Trecem prin piețele de la Modiano și Kapani, printre tarabe cu pește prospăt și grămezi de măsline suculente din sortimente variate. Continuăm pelerinajul gastronomic spre Piața Athonos, împânzită de taverne în stil vechi. Acestă piață este locul perfect pentru un festin grecesc autentic. Iar pentru ca aventura culinară să fie completă, trebuie neapărat să vizităm și buticurile cu dulciuri din Salonic, pentru a degusta siropiasta, un desert însiropat, apărut în Grecia în 1920. Tot de aici putem cumpăra ceva dulce și pentru cei de acasă.

Seara ne întoarcem la hotel pentru cazare.

 

  • Ziua 3. Salonic – Croaziera Athos

Mic dejun. Program liber în Salonic sau excursie opţională  la Ouranoupoli, lângă Sfântul Munte Athos, cel mai important complex de mănăstiri ortodoxe din Grecia. Odată ajunşi aici ne îmbarcăm pe un vas de croazieră  (aprox. 2 h  45 min.) pentru a admira de pe mare  8 din cele 20 de mănăstiri şi schitul Sfânta Ana. La întoarcerea în port mai avem puţin timp liber pentru o mică bălăceala în apele turcoaz ale Mării Egee. Seara întoarcere la Salonic pentru cazare la acelaşi hotel.

 

  • Ziua 4. Salonic – Dion – Muntele Olimp

Mic dejun. Azi vă propunem o excursie opţională la Dion, oraşul lui Zeus şi unul dintre cele mai importante centre religioase din Grecia antică.  Dion era un loc sacru pentru cultul lui Zeus, iar apropierea de Muntele Olimp nu este întâmplătoare. Oraşul a devenit centrul religios al vechilor macedoneni, dedicat venerării lui Zeus, situat la poalele Muntelui Olimp. Aici, Alexandru cel Mare a oferit sacrificii zeilor, chiar înainte de a porni în expediția sa spre Asia. Situl arheologic de la Dion a fost descoperit inca din anul 1928 şi cuprinde un templu închinat lui Zeus, alte temple mai mici dedicate zeiţei Demeter si zeiţei Isis (zeiţa  egipteana preferată de Alexandru cel Mare), un teatru roman şi un teatru grec, case, ateliere, magazine si clădiri pubice. Oraşul vechi era înconjurat de un zid de apărare, avea străzi pavate cu piatră şi sisteme de alimentare cu apă si canalizare.

 Continăum expediția spre satul tradițional Litochoro , numit şi Orăşelul de piatră, priniciplala poarta de acces spre vârfurile Muntelui Olimp: Skala (2866 m) şi Mytikas (2918 m), şi spre Cada lui Zeus . Litochoro este un labirint de străduţe înguste şi pietruite, trasate printre casele tradiţionale cu porţi vechi din lemn, ferestre arcuite şi acoperişuri vin colorate. În orice parte a oraşului te-ai afla, peisajul abundă în culorile vii ale locuinţelor îmbinate cu verdele pădurilor şi albastrul cerului. Aici se află un monument închinat luptătorilor pentru libertate in războiul  din 1878, edificiu situat în pacul Katounia care mai adăposteşte un Centru multicultural şi un muzeu de folclor.   Străbătând oraşul pe străzile sale, descoperi pieţele tradiţionale Platanos, Horostasi si Naftikon şi două biserici importante: Agios Nikolaos, în centru şi Agios Dimitrios în partea de nord.  

Moment de răgaz (timp liber) :

După ce am aflat multe poveşti din lumea antică şi ne-am plimbat pe frumoasele străduţe din oraş… a venit şi ora prânzului  “ a la grec”.  Într-o ambianţă prietenoasă şi relaxantă treceţi pragul unei taverne situate chiar în centrul oraşului şi savuraţi din preparatele locale : o delicioasă supă de legume servită cu o felie de pâine locala şi tyrokafteri (brânză Feta fierbinte şi uşor picantă) dar şi celebrele figărui greceşti -soufvlaki. Gustaţi  Mythos, un sotiment de bere foarte apreciat de către localnici dar puteţi savura şi un pahar de  ouzo sau retsina. Dacă toate acestea vi se par banale… vă vindem un pont… încercati preparatele internaţionale precum paste şi pizza… acestea nu vor avea gustul cunoscut… grecii le prepară în felul lor oferindu-le o personalizare aparte.

     Pastele sunt amestecate cu smântână, iaurt grecesc, oregano sau busuioc iar din reţeta de pizza nu va lipsi niciodată brânza Feta.  

Seara întoarcere în Salonic pentru cazare la acelaşi hotel.

 

  • Ziua 5.   Salonic  -  Sofia -  Bucuresti

Mic dejun.  Antio, ta leme sindoma!...! (La revedere, ne revedem curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreprtam spre tara. Mai intai traversam Bulgaria si ne oprim pentru o scurta vizita in capital acesteia – Sofia. Aici  pasim in impunatoarea catedrala Alexander Nevschy, ridicata in stil neobizantin in perioada  1904-1912 pentru a sărbători eliberarea de sub dominația otomană. Cupola are o înălțime de 45 m, iar turnul clopotniței o înălțime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmură italiană policromă iar la baza cupolei este înscris cu litere de aur textul rugăciunii Tatăl nostru. Ne continuăm traseul spre Bucuresti unde ajungem în cursul serii.