SLOVENIA - Oaza verde a Europei 2021

Serbia-Croatia-Muntenegru

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București – Budapesta

         Iți dăm întâlnire la ora 6.30 dimineața, în cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, să pornim cu dreptul într-o călătorie fabuloasă spre două dintre destinațiile cele mai spectaculoase pe care le adăpostesc Balcanii. Călătoria cu autocarul este relaxantă, confortabilă și îți dă prilejul să faci cunoștință atât cu locurile care ți se perindă prin fața ochilor, cât și cu partenerii tăi de călătorie. Avem din start, cu toții, un punct de pornire în discuții: pasiunea pentru o zonă a Europei încărcată de istorie! Prima noastra oprire va fi la Budapesta unde ne cazam și ne pregătim pentru o noua aventură.

 

  • Ziua 2. Budapesta - Ljublijana

       Micul dejun savuros ne da puteri sa pornim la drum, capitala Sloveniei, Ljubljana, ne asteaptă. Este unul dintre cele mai fermecătoare orașe ale Europei Centrale. Ne bucurăm împreună că am ajuns în acest oraș care ne va încânta ochii și sufletul cu abilitatea sa de a aduce împreună trecutul și prezentul. Respirăm aerul curat al unei capitale verzi și savurăm începutul unei călătorii încărcate de istorie. Deși este un oraș de dimensiuni medii, cu aproximativ 280. 000 de locuitori, concentrația de atracții turistice îți dă de gândit imediat. Cu ce începem?! Pentru început ne stabilim aici cartierul general şi ne facem “ planul de bătaie” pentru următoarele zile.

        

  • Ziua 3. Ljubljana – Lacul Bled

         După o noapte odihnitoare și un mic dejun sățios, pornim împreună să vedem cu ochii noștri cum se integrează istoria într-un prezent vibrant și viu. Căci te uimește verdeața orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasă. Destinația noastră este Castelul Ljubljana, care se înalță pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta datează din secolul al XV-lea și aspectul său impunător îi trădează rolul istoric de fortăreață, cazarmă și reședință regală. Verifică bateriile aparatului de fotografiat sau bazează-te pe camera telefonului, la alegere. Însă te asigurăm că vei dori să faci fotografii care să îți amintească de acest castel și de panorama pe care o creează spectaculoasa vecinătate a lacului Bled sau decorațiunile baroce ale Capelei Sf. Gheorghe, decorate cu blazonul guvernatorilor provinciei Kranjska.

Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa specială reunșete, de fapt, un grup de trei poduri care leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este animată de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc să facă aici fotografii demne de pus în ramă!

 

Moment de răgaz (timp liber):

Prânzul îl luăm împreună, după ce decidem că dieta poate să mai aștepte puțin.

Piața Centrală din Ljubljana este locul unde oamenii își dau întâlnire. Agitația veselă a pieței este presărată cu ocazii perfecte de shopping, căci aici găsești produse tradiționale, condimente, ierburi medicinale și, nu în ultimul rînd, haine și accesorii.

Preparatele tradiționale sunt parte din mândria locului, căci în Ljubljana vei mânca un strudel uimitor, vei gusta brînzeturi rafinate și îți vei stinge setea cu bere locală. Slovenii se laudă cu apicultura și au nenumărate soiuri de miere. Așa că dacă te gândești să aduci un suvenir pentru cei dragi, acum este momentul să te aprovizionezi cu miere parfumată.

               După-amiaza vă propunem o excursie optională la Bled, renumita stațiune a Sloveniei situată în nord-vestul extrem al Sloveniei, la poalele Alpilor Iulieni şi între râurile Sava Bohinjka şi Sava Dolinka. Piscurile  munţilor, reflectate în apele lacului, soarele şi aerul proaspăt din Bled fac din staţiunea alpină un refugiu ideal pentru o pauză relaxantă. Turistii vin aici sa admire Lacul Bled, care se întinde pe o suprafață de circa 144 de hectare și are o adâncime maximă de 30 de metri, iar izvoarele termale interceptate sunt  directionate către piscinele unor hoteluri pentru tratamente medicale și divertisment.

În inima lacului glaciar Bled se află o insulă în formă de lacrimă, singura insulă naturală din Slovenia, din calcar şi dolomită. Împrumutând denumirea lacului de care este înconjurată, Insula Bled este una dintre cele mai frumoase atracţii ale regiunii. Peticul de pământ insular abundă în vegetaţie, chiar clădirile găzduite aici fiind aproape complet "inverzite", graţie florei luxuriante. Multe legende plutesc în jurul insulei, dintre care una aminteste ca pe insulă s-ar fi aflat cândva un templu, dedicat zeiţei slave a dragostei, Živa, şi aflat sub protecţia călugărului legendar Staroslav şi a fiicei acestuia, Bogomila.

Un alt obiectiv turistic reprezentativ al staţiunii Bled îl reprezintă castelul cu acelaşi nume, cel mai vechi din Slovenia, aşezat pe marginea unei stânci abrupte, chiar deasupra Lacului Bled. Castelul a fost pentru prima oară menţionat în scris în 1011, atunci când împăratul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen.

Cea mai bună metoda de a explora Lacul Bled este trenulețul turistic care ocolește lacul și ne dă posibilitatea de a fotografia cel mai bine peisajul.

Seara ne întoarcem în Ljubljana pentru cazare la același hotel.


Ziua 4.

    În a patra zi, pornim într-o excursie opțională spre Alpii Iulieni ai Sloveniei. Priveliștea este atât de spectaculoasă, încât ai senzația că ai intrat într-un film atent regizat. Un film despre spiritualitatea pe care o regăsești în natură, dar și despre senzații tari. Piscurile amețitoare, de peste 2000 de metri se îmbină cu ravene abrupte.  De-acum se cuvine să știi că te afli în Parcul Național Triglav, numit după cel mai înalt vârf. Triglav are 2.864 metri, iar semeția sa l-a ajutat să devină simbolul național impri­mat pe drapelul sloven. Parcul este un paradis pentru iubitorii de sporturi pe râuri rapide. De aceea, vei avea ocazia să îi vezi pe cei mai cutezători căznindu-se la rafting, cayac sau canoe, dar și pe cei mai răbdători, care preferă să pescuiască păstrăv în apele curate ale locului. Ca să ții minte cum arată culoarea smaraldului, fă neapărat fotografii cu râurile Tolminka și Soča.

           După aventura drumului, ne tragem sufletul în cea mai spectaculoasă zona viticolă Brda, supranumita și “Toscana Sloveniei”.  Prânzul delicios îl asortăm cu soiurile locale de vinuri, cu care slovenii se mândresc pe bună dreptate. Simți că strugurii s-au copt în liniște, cu răbdare, că au cules dulceața și parfumul soarelui pe îndelete. Se impune și vizitarea unei crame care ne învață mai multe despre tradițiile viticole ale locului.

In cursul după-amiezii ne întoarcem la hotelul nostru din Ljubljana.  Petrecem noaptea în liniște și ne încărcăm bateriile pentru a doua zi.

 

  • Ziua 5. Postojna și Lipica

                    Astăzi vă propunem o excursie optională pentru vizitarea peșterei Postojna și a fermei de cai de la Lipica, nu uitați aparatul foto și luați cu dumneavoastră buna dispozitie! Podișul Karst se întinde din Slovenia ca un braț ce se odihnește pe umerii Italiei. Această regiune este faimoasă deoarece de aici derivă termenul de carst sau relief carstic. Paleologii descoperă peșteri noi în Slovenia în fiecare an, și sunt deja peste 8000. Însă cea mai mare și mai vizitată este peștera Postojna. Ascunde o serie de minunății, printre care și forme de viață rare.

 

Moment de răgaz (timp liber):

Ajunși în acestă zonă a Sloveniei, ne delectăm cu mâncarea tradițională. O porție fierbinte de varză călită și friptură de porc ne reface energia. După plimbarea prin natură, avem nevoie de o masă copioasă iar restaurantele de aici se laudă cu vinuri atent selecționate din cele peste 100 de crame locale. Slovenii au și ei țuica lor! O produc din diverse fructe, dar cea din prune se numește “Brkinski slivovec”. Păstrează loc și pentru înghețata de miere. Așa ceva nu ai mai gustat!

 

După un asemenea festin, continuăm excursia noastră prin acest muzeu în aer liber. Vântul de nord, bora, adie răcoritor în timp ce descoperim lacurile care punctează albastru tabloul zonei. Ajungem la ferma de cai din Lipica.

Satul Lipica este faimos datorită cailor albi lipizani, care sunt crescuți în această zona de peste 400 de ani. Ferma de armăsari a fost întemeiată în 1580 de către  arhiducele Karl von Habsburg, regentul Styriei, Carinthiei, Carniolei, Istriei și Triestului pe   proprietatea cumpărată de la arhiepiscopul Coreto de Trieste. Herghelia de la Lipica a fost destinată să crească și sa amelioreze cai pentru nevoile curții și ale armatei imperiale.

În primul an de funcționare a hergheliei, 24 de iepe-mame provenite din populația locală din Karst au fost împerecheate cu trei armasari pepinieri spanioli selectionați. În anii ce au urmat și alte animale destinate reproductiei au fost aduse în herghelie din Spania, dar și din alte herghelii cu prestigiu napolitane, daneze, germane sau din imperiu, precum cea de la Kladrub. Abia în 1735, împaratul Karl al VI-lea a fondat Scoala de Echitatie Spaniolă pe lânga curtea de la Viena. În acelasi an, odatã cu inaugurarea, a fost deschis și registrul genealogic al rasei. Înca de la înfiintarea hergheliei, armăsarii proveniți de la Lipica au fost folositi în cadrul acestei adevărate academii de echitație. Dintre acești armasări, doar cei care obțineau cele mai bune rezultate aici erau apoi utilizati la reproductie.  

Astăzi ferma produce unii dintre cei mai buni cai de rasă pentru Școala de Dresaj. Avem ocazia să îi admirăm în mediul lor natural, într-un tur al fermei care durează circa o oră și vom vedea cel mai vechi grajd – Velbanca, Muzeul Lipikum, Muzeul Trasurilor, Galeria de Arta Avgust Černigoj, Casa Karst.

În cursul serii vom reveni la hotelul nostru din Ljubljana.

 

  • Ziua 6. Bun venit în Istria!

       Urcăm în autocar și ne pregătim pentru excursia de azi în partea croată a Istriei. Primul popas îl facem în orășelul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesantă. Pe măsură ce pășești pe străduțele pline cu artiști, artizani și cafenele, nu ai crede că, acum cîțiva ani, Groznjan a fost cât pe ce să ajungă un oraș abandonat. Dacă nu credeai în a doua șansă, vei vedea cu ochii tăi că se poate! Un oraș medieval a cărui frumusețe originală a fost păstrată până astăzi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici și monumente. Vizităm apoi bazilica din Porec, care datează din secolul V și își păstrează intact farmecul mozaicului auriu.

Drumul nostru prin Istria continuă cu un popas în Rovinj, pe malul Mării Adriatice. Acest oraș de pe litoral are un trecut venețian și un centru istoric delimitat de un labirint de străzi pietruite. În vârful colinei zărim Catedrala Sf. Eufemie, construită de venețieni în secolul  al XVII – lea. Cele mai frumoase priveliști și fotografii din Rovinj pot fi obținute din portul orașului. Din această perspectivă puteți vedea acele case frumoase pictate se se întind până la malul mării cu impunătoarea Basilica a Sfântului Eufemie în spatele lor.

 

Moment de răgaz(timp liber) :

Rovinj este denumit de localnici „Perla Istriei”, și mândru de titulatura pe care o poartă nu poate fi ocolit în circuitele turistice. Admirăm arhitectura sa cu influențe venețiene și ne răsfățăm cu un pic de shopping. Celor pasionați de artă le recomandăm sa meargă pe strada Grisia din centrul vechi. În Croația, numele de Grisia este cunoscut ca fiind numele celui mai mare festival de Pictura în aer liber. în fiecare an în luna august pereții caselor cât și scările de piatră ale acestei strazi sunt “tapetate” cu tablouri realizate de pictori atat din intreaga Croație, cât și din Europa. Aici sunt galerii cu vânzare la tot pasul, iar pentru cei care vor să plece cu un suvenir cu tipic local, cochet, magazinele sunt la o aruncătură de băț.

Dupa Rovinj, ne oprim și în frumosul orășel Pola. Este cel mai vechi și cel mai mare oraș din regiunea istorică  Istria, fiind cunoscut pentru clădirile sale care au supravietuit încă din perioada romană. Un exemplu în acest sens este  Amfiteatrul denumit și Arena, care seamana foarte mult cu faimosul Colloseum din Roma, dar la o scara mult mai mică.  A fost construit în  secolul I în timpul împăratului Augustus și este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate, iar  UNESCO l-a inclus în lista sa de patrimoniu încă din 1997.  În apropiere se află și Templul lui Augustus, închinat în cinstea primului împărat al Romei. Cazare la hotel în zona Buzet.

  • Ziua 7. Opatija - Zagreb – Budapesta

Despre Opatija se spune că este “marea doamnă a Croației”, stațiunea care practic a dat startul turismului în Croația. Și nu este de mirare, odată ce descoperi vegetația luxuriantă, clima blândă, plajele superbe și clădirile vechi de sute de ani. Hai să spunem că nu doar aristocrația vremurilor apuse avea o slăbiciune pentru această stațiune. Celebrități precum Giovanni Puccini, James Joyce, Anton Chehov s-au bucurat de frumusețea locului. Avem de văzut Biserica Sfântul Jacob  (construită în anul 1420), statuia Domnița cu pescărușul, care a devenit și simbolul orașului.

Pornim spre Zagreb, capitala Croației. Situat în nordul țării, acesta a rezistat eroic atacurilor turcești dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credința puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și vria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizita noastră, vedem ambele pespective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piaţa Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea.

Programul nostru se apropie de sfarșit, așa că pornim către ultimul punct al călătoriei noastre, Budapesta, unde ajungem în cursul serii.

 

Experiență: ritm și gusturi tradiționale

         Dacă te întrebai cu ce ai mai putea umple timpul înainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum sună pentru tine “Seară de Cramă“?  (opțional).

         Te invităm la  Borkatakomba, restaurantul unguresc unde ne vom petrece ultima seară împreună. Sigur ai gustat, până acum, măcar o rețetă de gulaș. Acum este momentul să ne înfruptăm din rețeta originală, de altfel o creație culinară a păstorilor maghiari. Crama oferă vinuri ungurești deosebite, care ne vor da chef de vorbă și de depănat amintirile proaspete din vacanță. Înainte de a încheia, trebuie musai amintit desertul care se găsește pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respectă: somlуi galuska, adică un pandişpan pufos, glazurat cu cremă de ciocolată şi frişcă bătută. În timp ce ne  delectăm cu cina festivă, ne hrănim și inimile cu programul folcloric de dans și muzică tradițională. Destulă vorbă! Hai să ciocnim cupele, să schimbăm numere de telefon și să celebrăm prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de călătorie și nu-i exclus să mai fim și altădată!

 

  • Ziua 8. Budapesta – București

După micul dejun, lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant.