Ucraina : Galiţia, Odessa şi Moldova autocar 2021

Rep Moldova

Vezi poze (00)

Camere disponibile

  • CAMERA 1

Itinerariu

  • Ziua 1. București – Cernăuţi

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața cu destinația Cernăuți, denumit și Mica Vienă, datorită farmecului său unic ce contrastează puternic cu majoritatea orașelor ucrainene. Imediat după trecerea frontierei traversăm Codrii Cosminului (unde oastea lui Ștefan cel Mare a învins armata poloneză în bătălia din octombrie 1497) şi ajungem la Cernăuti. Tinerii studenți care umplu orașul, arhitectura Habsburgică și spiritul multicultural fac din acest loc una dintre principalele atracții turistice ale țării. Cazare la hotel în Cernăuţi.

 

  • Ziua 2. Cernăuţi – Hotin – Cameniţa  - Liov

Pornim devreme spre Cetatea Hotinului, declarată „una dintre cele 7 minuni ale Ucrainei” și parte a sistemului defensiv al Moldovei medievale. Cetatea păstrează și astăzi aerul secolului XV, care i se datorează domnitorului Ștefan cel Mare, odată stăpân și pe aceste ținuturi. Zidurile masive, înalte de aproape șase metri și lungi de peste 40 de metri, cu turnuri înalte și o istorie impresionantă adăpostesc și Biserica Sfântului Aleksandr Nevsk.

Ceva mai târziu ajungem și la Camenița, un loc în care superlativele sunt cuvinte prea simple pentru a descrie cu adevărat peisajul care îmbrățișează localitatea. Orașul atrage scriitori însetați de metafore, ce vin aici să se inspire, iar locul lor preferat este acela unde râul formează o buclă perfectă adâncă de 50 de metri în pământul care spune la fiecare pas câte o legendă.

De fapt, povestea orașului Camenița poate fi spusă în două feluri. Pe de o parte, vom afla tainele orașului vechi, unde peisajele sunt cu adevărat impresionante, dar vom simți și vibrația din partea nouă a orașului, acolo unde vom întâlni la tot pasul restaurante, parcuri și o arhitectură specifică Rusiei de la începutul secolului XX.  Vom avea posibilitatea de a vizita vechea fortăreață și de a ne rătăci prin canionul râului Smotrich, loc declarat rezervație istorică și arhitecturală naturală, grație împletirii perfecte de clădiri foarte vechi cu o priveliște incredibilă. Vom întâlni construcții ridicate încă din secolul XI și care au fost păstrate cu strășnicie până astăzi.

Spre seară ajungem în Liov, cel mai mare și mai important oraș din vestul Ucrainei. Cazare la hotel în Liov.

 

  • Ziua 3. Liov

Azi vedem cele mai spectaculoase ruine ale orașului antic, care au fost păstrate cu grijă, în ciuda războaielor, incendiilor și a revoluțiilor care au trecut peste ele - piața medievală Rynok, catedrala Gotică Latină, superbele catedrale Bernadine, sinagoga Golden Rosa, fortificații ale vechilor orașe, Turnul Pulberăriei și alte relicve uimitoare.

High Castle Hill, considerat inima acestui loc și situl în care a fost construită prima fortăreață, în 1256, ne va oferi cea mai frumoasă priveliște asupra zonei. Mai departe, pașii ne poartă către Universitatea Națională, fondată în 1661, care este un exemplu perfect de arhitectură neo-renascentistă, apoi către Academia Politehnica, considerată cea mai veche școală tehnică din Ucraina, construită în anul 1844. În acest loc plin de istorie vom mai avea ocazia să admirăm Catedrala Sfântul George, principala biserică greco-catolică, și locul în care a rezidat Papa în timpul vizitei în Ucraina, Institutul Militar Liov, cea mai veche instituție din Galychyna, fondată acum 100 de ani, monumentul armatei sovietice, parcul Stryjsky, amenajat în stil britanic încă din secolul XIX și clădirea operei din Liov, construită tot în secolul XIX.

Liov este faimos pentru numărul impresionant de restaurante elegante, care pot satisface poftele chiar și celui mai pretențios gurmand. O seară la unul dintre aceste restaurante vor completa portretul unui oraș absolut fascinant. Străzile primitoare ale centrului istoric Liov, găzduiesc cinci restaurante cu diferite specifice culinare, iar această experiență culinară își va avea startul în faimosul restaurant evreiesc „La Trandafirul de Aur”, unde ne vom putea delecta cu preparate tradiționale și vom putea degusta lichior făcut în casă. Mai departe, simțurile ne vor purta către „Meat and Justice”, un restaurant impresionant, medieval, unde nu ne vom putea lua privirile de la decorul care ne poartă înapoi în timp. Admirăm grătarul uriaș ce tronează în mijlocul restaurantului, servim cârnăciori tăiați la ghilotină și ascultăm atenți cum ghidul ne povestește o legendă incredibilă despre acest loc. Următoarea oprire culinară va fi la un     pub-muzeu numit „Lampa cu Gaz”, unde vom fi ghidați sub lumina lămpilor cu gaz către încăperea principală a restaurantului. Aici vom putea degusta diferite preparate tradiționale, ne vom putea stăpâni setea cu bere locală și vom admira colecția de lămpi cu gaz ce acoperă o mare porțiune din pub. Ne continuăm drumul către unul dintre cele mai neobișnuite restaurante, care ne așteaptă cu porțile deschise și cu deserturi delicioase - ineditul „Masoch-Cafe”. Interiorul este dominat de culorile roșu și negru, luminat de lumânări care creează o atmosferă intimă și detalii artistice care ne vor stârni curiozitatea. Aici vom primi o varietate largă de deserturi și… o pedeapsă. Dar nu vă faceți griji, această experiență o putem avea doar cu acordul nostru!

Încheiem acest tur culinar cu o ceașcă de cafea servită în atmosfera plăcută a cafenelei „Kopalnya Kavy”. De aici putem pleca cu o sumedenie de suveniruri pentru cei dragi și cu un bagaj cultural mai mare, după ce învățăm atenți despre tradițiile locale.

 

  • Ziua 4. Lutsk - Tunelul Iubirii - Fortul Tarakaniv

Timp liber în Liov  sau excursie opţională către Lutsk, unde putem vizita fortul Tarakaniv și Tunelul Iubirii. Aici vom învăța despre captivanta cultură a locului, despre tradițiile locale și vom asculta o scurtă lecție de istorie despre regiunea Volyn, în timp ce admirăm peisajele absolut incredibile din această zonă. Lutsk este un oraș antic din vestul Ucrainei, fondat în secolul XI, unde arhitectura superbă a clădirilor, parcurile frumos amenajate și monumentele istorice au făcut din acest loc un centru cultural al regiunii Volyn. Principala atracție a orașului, Castelul Lubart, construit în secolul XIII, este un simbol al orașului Lutsk și este unul dintre cele mai apreciate obiective de către turiști. Porțile maiestuoase și zidurile înalte de apărare sunt primele lucruri care ne întâmpină la intrarea în faimosul castel. Pe vastul teritoriu al castelului vom putea să admirăm expoziții de artă, colecții de arme vechi, Muzeul Clopotelor și Muzeul Cărților. După această incursiune culturală ne îndreptăm către cel mai romantic loc din vestul Ucrainei, la o distanță de 50 de kilometri de Lutsk, în regiunea Rivne - Tunelul Iubirii. Frumusețea acestui loc pare infinită și ne va hipnotiza instantaneu. O șină veche de tren, extrem de îngustă, este încă funcțională, iar un tren trece prin acest tunel de câteva ori pe zi. Ce este interesant la acest tunel e faptul că nu este o construcție arhitecturală, „tunelul” fiind format din coroanele copacilor ce îmbrățișează acest vechi traseu feroviar. În acest loc parcă rupt dintr-un basm putem face unele dintre cele mai memorabile fotografii.

Următorul obiectiv din acest tur este enigmaticul fort Tarakaniv, situat la 70 de kilometri de Tunelul Iubirii. Această fortificație abandonată este incredibil de complexă, fiind formată din labirinturi și galerii de piatră. Aici vom învăța despre istoria acestui loc și despre legendele ce-l înconjoară. După această fascinantă călătorie ne vom întoarce în Liov pentru cazare la acelasi hotel.

 

  • Ziua 5. Liov – Ţinutul Huţulilor  - Cernăuţi

În această zi a excursiei noastre vom facem o incursiune în viața și tradițiile Huțulilor. Vizităm satul Vorokhta, unde vom admira viaducte vechi de secole, care au jucat un rol foarte important în rețeaua de transport a regiunii. Ne continuăm drumul către satul Verhovyna, considerat capitala Huțulilor - aici vom vizita ineditul Muzeu al Huțulilor, unde putem afla despre tradiția, cultura, stilul de viață, instrumentele muzicale și cântecele oamenilor de rând din zonă. Tot aici vom explora muzeul lui Galinky Verhovynki, denumit Vyshyvanka, unde broderia ucraineană și diferitele ei înțelesuri ne vor fi prezentate de către directorul acestui muzeu privat. Vom vedea piese de îmbrăcăminte originale, care fac parte din misterul vieții duse de localnicii aceste regiuni muntoase. Simțul aventurii ne va purta către Cernăuți, unde descoperim istoria încărcată a orașului Chernivtsi, situat la răscrucea formată de drumurile ce pornesc din Europa, respectiv din Asia.

În acest mic oraș european, duminicile începeau pe muzica lui Schubert și se terminau într-un duel îndârjit, iar pe străzi se găseau mai multe tarabe cu cărți decât taverne. Vom vizita, apoi, inima orașului, Universitatea Națională din Cernăuţi și ne vom plimba prin acest oraș carpatin, situat pe dealurile scenice prin care curge Prutul. Micul oraș este considerat capitala neoficială a regiunii Bucovina, care alături de Liov, este unul dintre cele mai importante centre culturale din vestul Ucrainei. Cernăuţi se diferențiază de alte localități din regiune prin personalitatea colorată, energia unică și atmosfera magică. Printre cele mai fascinante detalii ale acestui oraș se numără arhitectura eclectică, bagajul cultural bogat și labirinturile antice, ce se întind ca o pânză de păianjen, formând străzi și piețe de neuitat. Vom descoperi clădiri clasice și elegante, ce și-au făcut loc printre bisericile catolice, teatrele în stil baroc, lăcașurile armeniene și catedralele ortodoxe antice. Bijuteria orașului, ce îmbină diferitele stiluri culturale, este complexul de clădiri ale preoților bucovineni, complex ce astăzi găzduiește Universitatea Națională. Considerat parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, acest obiectiv a fost construit de către marele arhitect ceh Josef Hlavka, și este de o frumusețe răpitoare.

Admirăm monumentul lui Eminescu, vandalizat de circa 20 de ori, Teatrul Dramatic, Piața Centrală, construită la ordinul împăratului Iosif al II-lea, unde cea mai veche clădire este Hotelul Vulturul Negru, care datează din secolul XVIII. Printre cele mai frumoase construcții amintim Banca Națională, Muzeul de Arte Frumoase, construit în stil          art nouveau, și Primăria, edificată în stil renascentist, care se impune cu turnul cu ceas, înalt de 50 de metri. În acest turn, în fiecare zi la ora 12 un trompetist îmbrăcat în costum tradițional bucovinean cântă Marichka, o melodie a compozitorului cernăuțean Stepan Sabadash. Vom ajunge să vizităm Catedrala Sfântului Nicolae, cea mai mare biserică ortodoxă din Cernăuți, care seamănă izbitor cu Biserica Mănăstirii Curtea de Arges, iar apoi ne bucurăm de o plimbare pe strada Kobylyanska, principala arteră pietonală din oraș. Aici ne putem bucura de numeroasele magazine și cafenele străjuite de clădiri pastelate și bogat ornamentate.

 

  • Ziua 6.  Cernăuţi – Soroca – Orheiul Vechi – Chişinău

În această dimineață, vom trece frontiera în Republica Moldova și ne vom îndrepta către Cetatea Soroca, construită în secolul XV de Ștefan cel Mare și reconstruită de Petru Rareș un secol mai târziu. Stilul arhitectural „tip scoică” imprimă cetății o formă rotundă, în care turnul de la intrare închide diametrul cercului. Vom descoperi zidurile masive, care se înalță pe malul Nistrului, prevăzute cu patru turnuri rotunde și un turn pătrat, având capul de bour deasupra intrării și biserica cetății. Ne continuăm drumul spre Orheiul Vechi, unul dintre cele mai importante obiective culturale din Republica Moldova, care păstrează fortificații, lăcașuri de cult, inclusiv mănăstiri rupestre, locuințe și băi din cele două perioade majore: tătaro-mongolă (secolele XIII-XIV) și moldovenească (secolele XV-XVI), reunite într-un complex muzeal în aer liber. În „perioada moldovenească”, Orheiul fost unul dintre cele mai importante centre de apărare națională, de pe vremea în care exista o cetate ale cărei ruine sunt încă vizibile, consolidată de Ștefan cel Mare și Petru Rareș, dar distrusă ulterior de Alexandru Lăpușneanu la ordinul turcilor. Pașii ne poartă către situri arheologice foarte bine păstrate și către mănăstirea construită în secolul XIV, obiective ce fac din acest loc un candidat de luat în seamă pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un loc de o frumusețe parcă neatinsă, izolat de valurile modernismului, unde de-a lungul timpului râul Răut și-a săpat drum prin peisajul de poveste și a creat văi stâncoase ce au servit drept adevărate ziduri de apărare. Excavările arheologice au scos la lumină rămășițe, ruine și fortificații datând din secolul XI î.Hr. Mai târziu, s-a stabilit că aceste impresionante și memorabile  descoperiri erau, de fapt, lăcașuri de cult ale locuitorilor regiunii. În timp ce admirăm dealurile bogate, vom putea vizita Biserica Înălțării Sfintei Maria, ce adăpostește picturi murale extrem de interesante și o adevărata surpriză pentru vizitatori - peștera mănăstirii. Sub un turn cu clopot se află o ușă neagră, în spatele căreia trepte abrupte ne vor duce către peșterile ce sunt încă folosite de către călugări, șapte sute de ani mai târziu. Vom admira priveliștea oferită de văile largi și ne vom îndrepta către casa unor localnici, unde ne vom putea bucura de un adevărat festin tradițional.

î Ziua 7.  Chişinău - Cricova

Odată ajunși în Chișinău, ne facem drum către unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului, ce datează din anul 1918, dar care a fost inaugurat abia în anul 1925. Ne plimbăm pe aleile cu arbori plantați de către iubitorii de natură, admirăm statuile lui Puskin și Ștefan cel Mare și ne întoarcem în timp, printre duzi și salcâmi vechi de 160 de ani, în timp ce pașii ne poartă pe Aleea Scriitorilor. După ce respirăm aerul curat oferit de natura bogată, ne îndreptăm către Mănăstirea Ciuflea, singurul lăcaș ortodox din epoca sovietică în care se țineau slujbe religioase. Mănăstirea de călugărițe este unul dintre monumentele istorice ce trebuie neapărat vizitate.

Mândria Moldovei, Cricova, supranumită „orașul subteran”, pare a fi desprinsă din tărâmurile elvețiene. Cu mulți ani în urmă, în acest loc a existat o carieră de piatră, în urma căreia s-au format adevărate galerii în munte. În anul 1947, academicianul Petru Ungureanu a început să folosească aceste galerii în scopul păstrării vinurilor spumante. Cei aproape o sută de kilometri de galerii, care pot ajunge până la o sută de metri adâncime, formează un adevărat oraș subteran, în care se găsesc depozitate butoaie cu vin și zone din care încă se mai extrage piatră. Ne putem plimba prin acest „orășel” cu ajutorul unor mașinuțe electrice, unde vom descoperi intersecții, semafoare și treceri de pietoni, precum și un cinema și săli de degustare (program optional , biletele de intrare nu sunt incluse).

 

î Ziua 8.  Chişinău – Castelul Mimi – Tiraspol - Odessa

În drumul nostru către Tiraspol, mai putem admira o construcție impresionantă, ridicată în anul 1893 - Castelul Mimi. Structura parcă ruptă din poveștile cu regi și regine a fost transformată într-un resort de lux care încă există datorită fostului guvernator de origine elenă al Basarabiei, Constantin Mimi. Fiind un mare împătimit al vinului, Constantin Mimi a adus viță de vie Aligote tocmai din Franța, pentru a fi plantată pe aceste pământuri roditoare. Așa a ajuns vinul Mimi să fie unul dintre cele mai rafinate vinuri din Moldova. Una dintre atracțiile castelului este Masa Timpului, ce oferă turiștilor o istorie a vinului. Ajungem în Tiraspol, oraș care oferă o atmosferă ce amintește de vechea republică socialistă a Rusiei. Este un teritoriu îndelung disputat politic și un adevărat câmp de luptă între marile puteri din regiune. Clădirile construite în stil sovietic și monumentele ridicate în numele lui Suvorov și Vladimir Ilich Lenin fac din acest oraș o capsulă pierdută în timp. Cu toate acestea, locul este plin de contraste, accentele moderne începând în ultimii ani să își facă loc pe străzile vechii ere comuniste. Apoi drumul continua spre Odessa, unde vom înnopta

 

î Ziua 9.  Odessa

    Odessa este un oraș măreț, modern, dar în același timp plin de istorie, energic și ofertant, care trăiește după propriile reguli, reușind întotdeauna să se diferențieze de restul orașelor sovietice. Este considerat, din punct de vedere politic și administrativ, fiind un „stat în stat”. Odessa are o istorie relativ recentă și, cu toate că așezările din zonă datează din secolul XIII, orașul pe care îl vedem astăzi a fost fondat în anul 1794, prind decretul împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei. Inițial, orașul a fost menit să servească drept deschidere către continentul european, arhitectura sa asemănându-se și fiind în mare parte inspirată de stilurile francez și italian. Considerat un sanctuar al artiștilor, cu un aer boem și adăpostind mai multe naționalități, printre care ucraineni, ruși, greci, moldoveni, germani sau evrei, Odessa este un mix cultural irezistibil pentru turiștii din întreaga lume. În nicio altă zonă din lume nu poți găsi la un loc bulevarde italienești, cafenele franțuzești, mâncare grecească și străduțe albaneze. Experiențele pe care acest oraș le are de oferit încep cu tururi ale catacombelor din Nerubajscoe, continuă cu faimoasele palate Vorontsov și Tolstoy și se încheie cu o incursiune literară în lumea marilor scriitori asociați orașului. Ne vom plimba pe străzile Odessei, vom admira Casa Operei și vom admira inserțiile de marmură de pe fațadele clădirilor, comandate de Ecaterina cea Mare. Fiecare colț al acestui loc explodează cu istorie, vechile fortificații și parcurile luxuriante pictează un tablou complet și monumentele inedite presărate pe străzile orașului spun povești despre vremuri trecute.

Coridoarele catacombelor ce se ascund sub Odessa se întind pe 2.400 de kilometri și nimeni nu știe exact cât de vechi sunt acestea, doar că au fost extinse în anul fondării orașului.

 

 Vom admira, mai departe, Palatul Shah, care nu se încadrează deloc în stilul arhitectural general neo-gotic, Muzeul de Artă (cunoscut și sub numele de Palatul Naryshkin-Potockoi), precum și Muzeul de Literatură - Palatul Prințului Gagarin. Odessa are o istorie literară extrem de bogată, iar câteva dintre numele care au consacrat-o de-a lungul timpului sunt Alexander Puskin, Nikolai Gogol, Alexander Ostrovskiy, Ivan Bunin și Mark Twain.  În timp ce ne croim drum pe străzile pline de poveste, ne putem opri pentru o degustare de coinac (program optional). Vom descoperi fascinanta istorie a vinăriilor-muzeu din Odessa, unde putem lua parte la procesul de producție a acestei licori alcoolice sublime - coinacul. Vom putea afla secretele producătorilor, însă vom rămâne cu deliciul consumatorilor. De aici putem pleca încărcați cu suveniruri pentru cei dragi și amintiri ce vor rămâne cu noi de-a lungul timpului. Cazare la acelaşi hotel din Odessa.

 

  • Ziua 10.  Odessa -  Cetatea Albă -  Bugeac -  Bucureşti

În această dimineață pornim spre Zatoka, una dintre cele mai dezvoltate stațiuni din regiunea Odessa. Aceasta este împăienjenită cu hoteluri, cafenele, restaurante, și cluburi. Stațiunea este amenajată pe câțiva kilometri de nisip, acolo unde Nistrul se varsă în Marea Neagră. Putem vizita Cetatea Albă, construită între secolele XIII și XV, un monument istoric masiv, construit pe nouă noua hectare, fiind una dintre cele mai bine prezervate fortificații din Ucraina. În timpul domniilor lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, cetatea a avut rol de apărare împotriva corvoadelor turcești și era considerată „poarta creștinătății”. Cel mai important punct de atracție îl reprezintă centrul cetății, format din vechea citadelă cu ziduri masive, turnuri impunătoare și bastioane. Aici vom putea admira Turnul cu Pisanie, Turnul Prafului de Pușcă, Turnul cu Caturi, Turnul Neamțului, Turnul Slujnicei și Turnul Porții de Intrare, pe care stă mândră stema Republicii Moldova. Vom traversa regiunea sudică a acestui fost voievodat - Bugeacul, o regiune de stepă anexată de către Imperiul Rus, care în traducere liberă înseamnă „un colț de pământ”.  În drumul nostru înapoi spre București, rememorăm toate experiențele trăite pe parcursul celor zece zile, în care am vizitat locuri rupte din povești, am aflat secretele orașelor sovietice prin care ne-am plimbat, am admirat structuri antice mărețe, am făcut degustări de vin și cognac și am mâncat bucate tradiționale servite de localnici calzi și prietenoși.